Doç. Dr. Murat Doğan’ın yeni bir makalesi yayımlandı!
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yarımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın yeni bir makalesi yayımlandı.
Doç. Dr. Murat Doğan’ın “Effect of street food vendors’ food safety knowledge, attitudes, and practices on the microbiological quality of street foods” başlıklı makalesi yayımlandı. Makale International Journal of Gastronomy and Food Science adlı dergide yayımlandı. Yayın dili İngilizce olan çalışmada Doğan ve Ay, İstanbul’un turistik bölgelerinde bulunan sokak yemeği satıcılarının gıda güvenliği bilgi, tutum ve uygulamalarını değerlendirmeyi amaçlamıştır.
Doç. Dr. Murat Doğan makale ile ilgili aşağıdaki açıklamalarda bulundu:
“Sokak yemekleri de dahil olmak üzere dışarıda yemek yeme alışkanlığının artması nedeniyle gıda kaynaklı hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Bu çalışma, özellikle İstanbul'un turistik bölgelerinde bulunan sokak yemeği satıcılarının sokak yemeklerinin mikrobiyolojik kalitesine ilişkin gıda güvenliği bilgi, tutum ve uygulamalarını anket, yerinde gözlem ve geleneksel mikrobiyal değerlendirme yoluyla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Anket verileri çoklu regresyon testleri ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir (p<.05). Sonuçlar, sokak gıda satıcılarının gıda güvenliği konusundaki bilgilerinin 2,67 ± 0,71 (100 üzerinden 53,4), tutumlarının 2,56 ± 1,09 (100 üzerinden 51,2) ve uygulamalarının 2,35 ± 1,54 (100 üzerinden 47,0) puan ile yetersiz olduğunu göstermiştir. Ayrıca, gıda güvenliği bilgisi hariç diğer değişkenler mikrobiyolojik kalite ile anlamlı ve doğrusal olarak ilişkiliydi (p <.05). Genel olarak, sokak satıcılarının zayıf gıda güvenliği bilgisi, tutumları ve uygulamaları ile ürettikleri gıdalar tüketiciler için gıda güvenliği riski oluşturmaktadır. Bu nedenle, yasal otoriteler sokak gıdalarının ve satıcılarının denetimini ve düzenli kontrol sıklığını artırmalı ve iyi organize edilmiş gıda güvenliği eğitim programları uygulamalıdır.”
Makalenin künyesi aşağıdaki gibidir:
Ay, M. & Doğan. M. (2024). Effect of street food vendors’ food safety knowledge, attitudes, and practices on the microbiological quality of street foodsJournal of Gastronomy and Food Science, 39, 101114. https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2025.101114