İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yarımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın yeni bir makalesi yayımlandı.
Doç. Dr. Murat Doğan’ın “Kadın girişimcilerin geleneksel gıdalara karşı tutumu: Bingöl örneği” başlıklı makalesi yayımlandı. Makale Turkish Journal of Marketing (TUJOM) adlı dergide yayımlandı. Çalışmada Doğan ve diğerleri, yaptığı çalışma ile Bingöl ilindeki kadın girişimcilerin geleneksel gıda bilgi düzeylerin ve bu gıdalara karşı girişimcilik tutumların belirlenmeyi amaçlamıştır.
Doç. Dr. Murat Doğan makale ile ilgili aşağıdaki açıklamalarda bulundu:
“Bu çalışmanın amacı, Bingöl ili kadın girişimcilerinin geleneksel gıda bilgi düzeylerinin ve bu gıdalara karşı girişimcilik tutumlarının belirlenmesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği, betimsel ve içerik analizi yöntemleri kullanılmış ve ayrıca fenomenoloji biliminden yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklemi ölçüt örnekleme grubuyla Bingöl ilinde ikamet eden on kadın girişimciden oluşturulmuştur. Görüşmelerden elde edilen verilere, MAXQDA programından yararlanılarak içerik analizi yapılmış, (1) kadın girişimci; (2) ilin kalkınmasına fayda; (3) teşvik alma durumu; (4) geleneksel gıda; (5) pazarlama yöntemleri ve (6) bütçeye destek olmak üzere altı tema şeklinde kategorize edilmiştir. Araştırma bulguları incelenmiş ve Bingöl ilinde ikamet eden kadın girişimcilerin geleneksel gıdalarla ilgili bilgi düzeylerinin oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Katılımcılar üretip sattıkları geleneksel gıdaların ana malzemelerini yöre halkı tarafından üretilip satılan malzemelerden sağlarken, kimi katılımcılar da ana malzemelerden bazılarını kendileri üretip kullanmaktadır. Sonuç olarak Bingöl ili kadın girişimcilerinin geleneksel gıdalarla ilgili bilgi düzeylerinin yeterli olduğu ve geleneksel gıdalara karşı girişimcilik tutumlarının olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir.”
Makalenin künyesi aşağıdaki gibidir:
Doğan. M., Hamarat, H. ve Gül, M. (2024). Kadın girişimcilerin geleneksel gıdalara karşı tutumu: Bingöl örneği. Turkish Journal of Marketing, 9(4), 114-133. https://doi.org/10.30685/tujom.v9i4.203
Makalenin tam metnine ulaşmak için tıklayınız. Doç. Dr. Murat Doğan’ı tebrik eder, akademik çalışmalarının devamını dileriz.