Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 31.01.2024 tarihli ve 32446 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre;
“Nar ekşisine, nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemeyecek. Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek. Bu kapsamda yurt içinde piyasaya arzına izin verilmeyen ürünler, 30 Haziran 2024'ten sonra piyasada bulundurulamayacak.”
şeklinde alınan karar resmi gazetede yayımlanmıştır.
Türk mutfağında sıkça kullanılan ve sevilen bir lezzet olan nar ekşisi, özellikle salatalarda, meze ve bazı yemeklerde ekşi tadı sağlamak ve tatlandırmak amacıyla lezzet artırıcı olarak kullanılmaktadır.
Peki bu kadar sık kullanılan “Nar Ekşisi Sosu” neden yasaklandı?
Nar suyunun fermantasyona uğratılması ile elde edilen nar ekşisinin piyasada birçok taklidi bulunmaktadır. Bunun sebebi orijinal nar ekşisinin pahalı bir ürün olmasıdır. Ortalama 7-8 kilogram nardan toplam 1 kilogram kadar nar ekşisi anca edilmektedir. Haliyle %100 nar ekşisi üretmenin maliyeti çok yüksektir. Dolayısıyla piyasada nar ekşisi olmayan taklit nar ekşisi sosları, nar aromalı soslar, nar aromalı şurup gibi taklit ürünler yer almaktadır. Tüketiciler bir noktada kandırılmış duruma düşmektedir.
Söz konusu taklit ürünlerin içeriğinde; nar suyu konsantresi, glikoz şurubu, asitlik düzenleyici sitrik asit, koruyucu sodyum benzoat gibi kimyasallar bulunmaktadır. Bu kimyasallar başta kanser olmak üzere birçok hastalığı tetikleyerek tehlike saçmaktadır. Ayrıca glikoz, fruktoz gibi şeker içerikleri diyabet hastaları için de risk barındırmaktadır.
Tüketicinin üzerine düşen nedir?
Tüm bu sağlık risklerinden ve taklit ürünlerden tüketiciyi korumak amacıyla yürürlüğe sokulan bu yeni kararın yanında tüketiciler de kendi önlemlerini almalıdır. Bunun için de tükeiciler sertifikalı ve denetlenen markaların ürünlerini tercih etmelidir.
Kaynaklar
Kaynak 1
Kaynak 2
Kaynak 3
Kaynak 4