Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Önerileriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 Lezzet ve kariyer bir kez daha “Gastronomi Şenliği”nde bir araya geldi!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Gastronomi Bölümleri iş birliği ile bu yıl ikinci kez Gastronomi Şenliği düzenlendi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslı ALBAYRAK’ın öncülüğünde, Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Tr&Ing) Bölümü, MYO Aşçılık, Pastacılık ve Ekmekçilik Bölümlerinin çalışmalarıyla düzenlenen Gastronomi Şenliği’nin bu yıl ikincisi düzenlendi.

22 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilen şenliğin bu yılki teması “GastroTech” şeklindeydi.  Yapay zekâ ve teknoloji konularını ele alan şenlikte, akademi ve sektör öncüleriyle GastroTalks söyleşileri, yapay zekâ kısa film ve afiş yarışmaları, yiyecek ve içecek ikramlarının gerçekleştiği panayır alanı, DJ eşliğinde müzik ve sektörde öncü firmaların öğrencilerle etkileşim sağladığı kariyer alanıyla şenlik havasını kampüse taşınmıştır.

Etkinlik, İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Genel Sekreteri ve Gastronomi Bölümleri koordinatörü Doç. Dr. Serdar Egeli’nin açılış konuşmasını yapmasıyla başladı. Ardından açılış konuşmalarını yapmak üzere İGÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, İGÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli kürsüye davet edildi. Açılış konuşmalarının ardından Bando takımının eşliği ile “Şenlik Düzenleme Kurulu” takdimi gerçekleştirildi.

Ardından I. oturum için konuşmacılar yerlerini aldı. I. Oturumda “Otel Şeflerinin Başarı Hikâyeleri” konuşulmak üzere Prof. Dr. Aslı Albayrak moderatörlüğünde şefler yerlerini aldı. Oturumda Executive Chef Gazi Çiftçi (Fairmont Quasar İstanbul), Executive Chef Efe Anıl Çetin (Rixos Tersane İstanbul), Executive Chef Şevket Cihan (The St. Regis İstanbul), Executive Chef Yusuf Gülyiyen (Grand Hyatt Taksim), Executive Chef Samet Güney (Princes Palace Resort İstanbul a Member of The World), Executive Chef Ali İhsan Özkan (The Ritz-Cartlon İstanbul) ve Head Chef Semih Acar (Soho House İstanbul) öğrencilere başarı hikâyelerinden söz ettiler.

I. Oturumun sonunda Gastronomi ile teknolojiyi buluşturan GastroTech 2025 etkinliği kapsamında gerçekleştirilen "Yapay Zekâ Afiş" ve "Yapay Zekâ Kısa Film" yarışmaları ödül töreni gerçekleştirildi. Etkinliğin ana teması olan “Yapay Zekâ”, katılımcıları mutfak kültürlerini yapay zekâ estetiğiyle yeniden düşünmeye davet etti. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen iki yarışma yoğun ilgi gördü. Yapay Zekâ Afiş Tasarımı Yarışması, katılımcılardan Türk ve dünya mutfaklarının kültürel izlerini dijital çağın diliyle görselleştirmelerini beklerken; Yapay Zekâ Kısa Film Yarışması, “Zaman Yolculuğu: Yapay Zekâ ile 100 Yıllık Türk Mutfağı Değişimi” başlığı altında sinematik bir anlatımla mutfak mirasının dönüşümünü ele aldı. Etkinlik, katılımcılara Türk ve dünya mutfaklarının kültürel izlerini yapay zekâ ve dijital çağın diliyle yeniden yorumlama fırsatı sundu.

Kazanlar arasında İGÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri de yer aldı.

Ödül Alan Katılımcılar

Kısa Film Yarışması Kazananları:
  1. Metehan Özırmak
  2. Tolga Karakol
  3. İrem Kaplan
Afiş Tasarımı Yarışması Kazananları:
  1. Ahmet Tavhid Kuzu
  2. Nihal Cemile Yıldız
  3. Rümeysa Kaya
Direktörlüğünü Görsel İletişim Tasarım Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Büşra Kılıç’ın yaptığı yarışmada farklı kategorilerde ödüller verildi. Kategoriye göre alanında uzman jürilerin gerçekleştirdiği değerlendirmeler sonucunda ödül kazananlar belirlendi. Değerlendirme süreçleri, jüri kurulları tarafından titizlikle yürütüldü.

GastroTech-2025, gastronomi, sanat ve teknolojiyi bir araya getirerek genç yaratıcı zihinlere yeni ifade alanları açtı. Kültürel mirası dijital araçlarla yeniden yorumlamaya olanak tanıyan bu tür disiplinler arası platformların, gelecekte gastronomi eğitimi ve yaratıcı endüstrilerde daha da önemli bir yer edinmesi bekleniyor.

Yarışma sonuçlarının ardından MasterChef Yarışmasının 2022 şampiyonu Metin Yavuz, üniversite öğrencileriyle bir araya gelerek deneyimlerini ve kıymetli tavsiyelerini genç öğrencilerimiz ile paylaştı. Konuşmasının ardından Doç. Dr. Serdar Egeli Metin Yavuz’a plaketini takdim etti.

II. oturumda ise “Restoran Şeflerin Başarı Hikâyeleri” konuşulmak üzere Big Chef’s Restorantlar Koordinatörü Executive Chef Murat Aslan’ın moderatörlüğünde şefler yerini aldı. Oturumda Executive Chef Kemal Can Yurttaş (Aila Restoran), Executive Chef Emrah Orak (Zuma Türkiye Koordinatörü), Executive Chef Serhat Eliçora (CVK Bosphours Izaka Restoran), Executive Chef Fırat Yakut (Ulus 29 Restoran), Head Chef Umut Reçber (Migros) restoranlarının ve kendirlerinin başarıları hikâyelerini öğrencilere aktardı. 

Soru cevapların ardından etkinliğe katılan firmaların yemek sunumları ve kariyer görüşmeleriyle şenliğimiz devam etti. Ardından İGÜ Gastronomi mutfaklarında öğrencilerimiz tarafından hazırlanan yemek sunumları katılımcılara servis edildi.

Sektörden birçok ünlü ismin ve firmanın üniversite öğrencileriyle bir araya gelme fırsatı bulduğu şenlikte özel stantlar da kuruldu.

Ön lisans ve lisans öğrenim düzeyinde kurumumuzda eğitim görmekte olan yaklaşık 1300 Gastronomi, Aşçılık ve Pastacılık bölüm öğrencileri başta olmak üzere kurumumuz dışında ise lise, ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim görmekte olan öğrencilere de kapılarını açan şenlik, katılımcılara kendini keşfetme, alanlarına yönelik farkındalık oluşturma, sektör öncüleriyle tanışma ve hoş vakit geçirme imkânı sundu. Bu alanda öğrenim gören lise öğrencilerinin de lisans öğrencilerini ve sektör öncülerini tanımalarına olanak sağladı.