Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Önerileriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 Doç. Dr. Murat Doğan’dan yeni bir çalışma!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yarımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın yeni bir makalesi yayımlandı.


Doç. Dr. Murat Doğan’ın Enhancing Culinary Operations Through Fuzzy Logic: A Case Study in the Catering Industrybaşlıklı makalesi yayımlandı. Makale Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology adlı dergide yayımlandı. Doğan yaptığı İngilizce çalışma ile bulanık mantık yöntemini kullanarak catering sektörünün iş etkisini analiz etmeyi amaçlamıştır.

Doç. Dr. Murat Doğan makale ile ilgili aşağıdaki açıklamalarda bulundu:

“Araştırma, İstanbul'daki bir catering şirketinde, iş etkisini değerlendirmek için doküman inceleme ve katılımcı gözlem yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kritik iş süreçlerini belirlemek için nominal önceliklendirme yöntemi kullanılmış ve iş etkisini hesaplamak için bir model ve matematiksel formül geliştirilmiştir. Bu hesaplama için MATLAB'deki Fuzzy Logic Designer Toolbox kullanılmıştır. Çalışmada sekiz kritik iş süreci belirlenmiştir. Bunlar: (1) malzeme tedariki, (2) malzeme depolaması, (3) ön hazırlama süreci, (4) pişirme süreci, (5) porsiyonlama, (6) sevkiyat, (7) hijyen ve gıda güvenliği ve (8) müşteri ilişkileri yönetimi şeklindedir. İş etkisi klasik ve bulanık mantık yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bulanık mantık yöntemi, klasik mantığa göre daha esnek ve kapsamlı bir değerlendirme sağlayarak belirsizliği ve değişkenliği daha etkili bir şekilde yönetmiştir. Genel olarak, iş süreçlerini optimize etmede daha etkili olduğu ve bu süreçleri iyileştirmek ve önceliklendirmek için daha dinamik ve bütüncül bir yaklaşım sunduğu kanıtlanmıştır”
 
Makalenin künyesi aşağıdaki gibidir:

Doğan, M. (2024). Bulanık Mantıkla Mutfak Operasyonlarını Geliştirmek: Catering Endüstrisinde Bir Vaka Çalışması. Türk Tarım Dergisi - Gıda Bilimi ve Teknolojisi, 12 (s2), 2306–2316. https://doi.org/10.24925/turjaf.v12is2.2306-2316.7042

Makalenin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

Doç. Dr. Murat Doğan’ı tebrik eder, akademik çalışmalarının devamını dileriz.