Editörlüğünü Dr. Ali Şen’in yaptığı ve ilk baskısı geçtiğimiz Aralık ayında Detay yayıncılık tarafından yayımlanan “Yemek Tarifleriyle Süt ve Süt Ürünleri” isimli kitapta, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarından Arş. Gör. Emel Çirişoğlu ile Arş. Gör. Ayşe Seray ortak olarak kaleme aldıkları kitap bölümü de yer aldı. Ortak yazılan bölüm, kitapta “Sütlü Tatlılar” başlığı ile yer aldı.
Ortak yazılan bölümde Çirişoğlu ve Engin, geleneksel ve modern sütlü tatlı tarifleri üzerinden süt ve süt ürünlerinin gastronomi alanındaki çok yönlü kullanımına kapsamlı bir biçimde ışık tutuluyor. Türk mutfağının köklü tatlı mirasının izinden gidilerek, özellikle sütlaç, keşkül, muhallebi, kazandibi ve tavukgöğsü gibi klasikleşmiş tarifler hem tarihsel kökenleri hem de kültürel temsilleriyle ele alınıyor. Bununla birlikte, besin değeri açısından sütlü tatlıların sağlıklı tatlı alternatifi olma özelliği vurgulanırken, beslenmedeki önemine de bölümde yer veriliyor. Ayrıca sütlü tatlıların pişirilmesi ve muhafaza edilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar, sütlü tatlılarda kullanılacak sütün özellikleri ve dikkat edilmesi gerekenler, sütlü tatlılarda gıda güvenliği nasıl sağlanmalı, sütlü tatlılarda hangi malzeme ve ekipmanlar kullanılmalı, pişirme tekniklerine göre sütlü tatlılar gibi konu başlıkları da ele kitapta elen alınmaktadır.
Bölüm, akademik anlatımı mutfak pratiğiyle ustaca harmanlayarak, hem teorik hem de uygulamalı bilgiye erişim sağlıyor. Bu yönüyle yalnızca akademisyenler için değil, aynı zamanda şef adayları, gastronomi öğrencileri, mutfak profesyonelleri ve geleneksel tatlara ilgi duyan geniş bir okuyucu kitlesi için de önemli bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor.
Bölüm yazarlıkları için Arş. Gör. Emel Çirişoğlu ile Arş. Gör. Ayşe Seray Engin’i tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz!