Grafik Tasarımı

Grafik Tasarımı Bölümü’nde Arş. Gör. Ceren İren Göreve Başladı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü’ne Ekim ayında açılan kadroya girmeye hak kazanan adaylardan Arş. Gör. Ceren İren göreve başladı.

Resim eğitimine 2005 yılında Edirne Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde başlayan Ceren İren, ilk çalışmalarını desen, baskı resim ve heykel alanları üzerine gerçekleştirdi.

2009 yılında Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde başladığı lisans eğitimine 2011 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde devam etti. Resim atölyesindeki çalışmalarının yanında, gravür atölyesinin farklı teknik imkânlarından da yararlanarak sanatsal çalışmalarını sürdürdü.  2014 yılındaki mezuniyetinin ardından aynı yıl Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü, Temel Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans Programı’na girmeye hak kazandı.  2017’de Doç. Dr. Ceyda Güler danışmanlığında “Yirminci Yüzyıldan Günümüze Sanatta Böcek Formu” başlıklı eser metnini tamamlayarak 2018 yılında MSGSÜ Temel Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlik Programına başladı. Bu süreçte resim ve gravür çalışmalarını sürdürerek çeşitli karma sergilerde yer aldı. “İğnelenmiş Böcekler” isimli 8 parçadan oluşan çalışmasıyla, 2020 yılında Mamut Art Project- Yapı Kredi Bomontiada’da sergileme hakkı kazandı.

2021 yılında “Andre Masson, Salvador Dali ve Marx Ernst’ün Resimlerinde Peygamberdevesi Metaforu” ile  “Kültürel Entomoloji ve Mısır Sanatında Böcek Formu” isimli makaleleri yayımlandı. Şu an “Arı Toplumunun Form ve Davranışlarının Sanatta Temsili” başlıklı sanatta yeterlik eser metnini Doç. Dr. Ceyda Güler danışmanlığında yürütmekte, disiplinler arası sanat anlayışında resim ve gravür çalışmalarını Beşiktaş’ta sürdürmektedir.

Kültürel Entomoloji alanına yoğunlaşan İren, çalışmalarını şöyle tanımlamaktadır: “Çalışmalarımın esas meselesi böceklerdir. Nüfus bakımından diğer canlıların toplamından çok daha büyük bir nüfusa sahip olmalarına rağmen değersiz görülen, çoğu zaman tiksinilen böceklerin, hem ekolojik önemine hem de görsel güzelliklerine dikkat çekmeyi amaçlıyorum. Bunun için de böcek koleksiyonlarını farklı plastik elemanlarla yeniden üretiyorum. Desenlerimi biçimsel olarak tıpkı bir koleksiyon gibi kurguluyor; bir yandan da arıların biriktirerek üretme davranışlarından yararlanıyorum.”

Katıldığı Sergilerden:

2022 Art Sunday, PG Art Gallery, İstanbul.
2022 Printed’22: İZİZİZ, Mixer, İstanbul.
2022 Bahçende Kim Vızıldıyor? Arı Aşkına! Sanat Kolektifi, Müze Gazhane, İstanbul.
2021 Art Sunday, PG Art Gallery, İstanbul.
2021, Four Seasons Hotel, İstanbul
2021, “Buluşmalar”, Beşiktaş MKM, İstanbul.
2021, Uluslararası Artivital Disiplinlerarası Online Karma Sergi, Çanakkale.
2020, Mamut Art Project, Yapı Kredi Bomontiada, İstanbul.
2019, “Sanatçıdan Sanatçıya II” Büyükdere35 Kültür Sanat Platformu, İstanbul.
2018, “Yeni Aralık”, Soyut Galeri, Ankara.
2018, “Sınırlı Sayıda”, Özgün Baskıresim Sergisi, Okan Üniversitesi, İstanbul.
2018, Artist Sanat Fuarı, Mimar Sinan Üniversitesi, Resim Bölümü Alanı, Tüyap, İstanbul.

Arş. Gör. Ceren İren’in İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarımı Bölümü kadrosuna katılımından dolayı mutluluk duyar, yeni görevinde başarılar dileriz.