İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarımı Programı Öğr. Gör. Mehmet Öğüt’ün, Prof. Dr. Rıfat Şahiner ile birlikte kaleme aldığı “Metastabil Eşik: Üretken Yapay Zekâ Koşullarında Görüntünün Güvenilirliği” başlıklı araştırma makalesi, İnterdisipliner Medya ve İletişim Çalışmaları dergisinin 2026 yılı Cilt 3, Sayı 5’inde yayımlanmıştır. 46–71. sayfalar arasında yer alan makale, üretken yapay zekâ ile üretilen görüntülerde güvenilirlik sorununu; teknik bireyleşme, öteyetaşınım/transdüksiyon, simülasyon ve glitch kavramları üzerinden ele almaktadır.
Çalışmada, Öğüt’ün “Dialogue with AI” (DIWAI) projesindeki üç farklı üretim yöntemi incelenmiş; yazarlar tarafından türetilen “metastabil eşik” kavramı, görüntü referansının üretim döngüleri içinde hangi anlarda çözüldüğünü açıklayan analitik bir araç olarak önerilmiştir. Makalenin yayımlanması, Grafik Tasarımı Programı’nın güncel sanat, üretken yapay zekâ ve görsel iletişim alanlarındaki akademik üretimine katkı sağlamaktadır.
“Metastabil Eşik: Üretken Yapay Zekâ Koşullarında Görüntünün Güvenilirliği” başlıklı çalışmada, yapay zekâ tarafından üretilen görüntülerin zamanla referanslarını nasıl kaybettiği incelendi. Araştırmacılar, Gilbert Simondon’un düşüncesinden hareketle geliştirdikleri “metastabil eşik” kavramıyla, görüntüdeki küçük teknik sapmaların ve dijital hataların (glitch) güvenilirliği nasıl etkilediğini analiz etti.
Üç farklı üretim yöntemi üzerinden yürütülen çalışma, yapay zekâ destekli görüntü üretiminde sabit ve güvenilir bir referansın giderek belirsizleştiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, üretim süreçlerinin sonunda geriye kesin bir gerçeklikten çok izler, sapmalar ve kalıntılar kalıyor.