Grafik Tasarımı

EKAV - ARTİST New Generation 7 “Dönüşüm” Sergisi'nin Süresi Uzatıldı

Arş. Gör. Dilara Martaracı’nın da eserlerinin bulunduğu EKAV - ARTİST New Generation 7 “dön,üşü’m” karma resim sergisi 10 Şubat 2023 tarihine kadar uzatıldı.

EKAV / Eğitim Kültür ve Araştırma Vakfı, kuruluşunun 31. yılında, üniversitelerin Güzel Sanatlar bölümlerinde okuyan ve farklı disiplinlerde başarı gösteren öğrencilere burslar vererek Türkiye’deki sanat eğitimine destek olmaya devam ediyor. Bu yıl yedincisi düzenlenen “EKAV-ARTIST New Generation 7” sergisini “dön,üşü’m | transformation” ismi altında 19 yeni nesil sanatçıyı Haydar Akdağ küratörlüğünde Ekavart Gallery'de bir araya getiriyor. Sergide Aybike Keskin, Ceyhun Topçu, Çiğdem Yıldırım, Dilara Mataracı, Doruk Paksoy, Durmuş Bahar, Elara Esmer, Emrah Önal, Ferhad Salman, Funda Alkan, Handan Akarsu, Melike Kılıç, Mert Çıkılmazkaya, Muzaffer Tuncer, Özge Kahraman, Özge Tan, Sesil Beatris Kalaycıyan, Sevda Alat ve Şerife Gül Çakmak gibi sanatçıların eserleri bulunuyor

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Grafik Tasarımı Bölümü akademik kadrosundan Arş. Gör. Dilara Mataracı sergide  “Beden” kavramı üzerine düşündüren eserleriyle yer alıyor.

Mataracı sergide yer alan eserlerinin kavramsal alt yapısını şu sözlerle ifade ediyor:

“Günümüzde beden, ideal güzelliğin peşinde modern teknolojinin ve bilimin de dokunuşuyla sürekli değişebilen tüketim nesnesine dönüşmektedir. Bu bağlamda üretilen  çalışmalar da bitmeyen bir proje olarak ele alınan bedenin ideal bedene dönüşme sürecinin mekanıyla birlikte irdelendiği bir deneme alanıdır. Yağlıboya ve kağıt gibi geleneksel malzemelerin kullanıldığı seride figürler, spor salonlarında spor yaparken ya da hemen sonrasında resmedilmişlerdir. Seri, fitness gibi aktiviteler sonucu gelişen bedenin gücün tezahürü olarak yorumlanması, olası yararlı etkilerinin göz ardı edilerek yalnızca görüntüye odaklı spora dönüşmesi problemine işaret eder. Fitness hareketinin kapitalist devletlere hizmet eden öz disiplin ve kendini inkar ederek yeniden inşa etme çabasındaki bedenleri incelerken, Foucault’un, titizlikle imal edilen bireyde  güçlenme fikrinin gücün kendisini maskelediği savunmasını hatırlatır. Öte yandan modanın medya üzerinden algıları mükemmel görünmeye zorlamasıyla oluşan “yaza kadar zayıflama, bikiniler ve mayoları taşıyan mükkemmel, formda vücut ölçülerine sahip olma fikriyle spor salonlarını dolduran kentlileri hedef alır”.

EKAV - ARTİST New Generation 7 “dön,üşü’m” Karma Sergisi 10 Şubat 2023 Tarihine kadar Ekav Art Gallery Beyoğlu’nda görülebilir.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) olarak sayın  Arş. Gör. Dilara Mataracı’yı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.