Grafik Tasarımı

Doç. Dr. Erol Yıldır, Sanat ve Tasarım Akreditasyon Kurulu’nun Program Değerlendirme ve İzleme Komitesi’ne Seçildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Erol Yıldır, Sanat ve Tasarım Akreditasyon Kurulu’nun Program Değerlendirme ve İzleme Komitesi’ne seçildi. Yıldır, Komite’deki görevini üç yıl süreyle yürütecek.

SATEAD (Sanat ve Tasarım Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği)’nin misyonu, sanat ve tasarım alanlarındaki eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak, Türkiye’deki eğitimin kalite ve seviyesinin artmasına katkı sağlamaktır. Derneğin amacı; sanat ve tasarım alanlarında bilgi ve gelişmeleri kavrayabilen, sanatsal çıktıları toplumun yararına kullanabilen, daha nitelikli ve donanımlı sanatçılar yetiştirerek, hem toplumun bilinçlendirilmesini hem de sanat görüşünü ileriye taşımasını sağlamaktır.

Bu bağlamda SATEAD, sanat ve tasarım programlarının akreditasyonunda, eğitimin kalitesinin yükseltilmesini amaç edinip, yenilikçi tutumu ve sürekli gelişimi hedefleyerek; hizmete odaklık, sürekli öğrenme, değer yaratma, işbirliği geliştirme, etik duruş ve şeffaflık ilkeleriyle, alanında lider bir akreditasyon kuruluşu (derneği) olmayı hedefler.

Konuyla ilgili olarak Yıldır, "Akreditasyon kavramı genel olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı ve yükseköğretim kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecidir. Günümüzde Üniversiteler için akreditasyon kalite güvencesinin sağlaması ve bu kalitenin sürekliliğinin temin edilmesi çok önemli bir uygulamadır. Eğitim kurumları için akreditasyonun anlamı, verdiği eğitimin kalitesini gösteren bir belge, adeta bir kanıttır. Artık tüm eğitim kurumları sadece kalite açısından değil, tercih edilirlik açısından da önemli olduğunun farkındalığı ile Ulusal ya da uluslararası kuruluşlardan aldıkları belgelerle verdikleri eğitimin niteliğini göstermek istiyorlar. Benim de üyesi olduğum “SATEAD” (Sanat ve Tasarım Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği), ülkemizdeki sanat ve tasarım fakültelerinde isteğe bağlı olarak bu işlevi görmek için denetlemek üzere yapılanma ve kuruluş aşamalarına devam etmektedir. SATEAD bu kuruluş sürecini tamamladığında tıpkı muadilleri olan; Mühendislik alanındaki MÜDEK, Mimarlık alanındaki MİAK veya Sağlık Bilimleri alanındaki SABAK gibi YÖK tarafından tanınan “Sanat ve Tasarım alanındaki” ilk yerli akreditasyon kuruluşu olacaktır." sözleriyle akreditasyonun önemini vurguladı.

YÖK’e bağlı üniversitelerin Sanat ve Tasarım alanlarındaki fakültelerinin akreditasyonlarını yapmak üzere kurulan ‘SATEAD’ (Sanat ve Tasarım Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği)’ne bağlı ‘SAK’ (Sanat ve Tasarım Akreditasyon Kurulu)’nun ‘Program Değerlendirme ve İzleme Komitesi’ ne seçilen Sayın Doç. Dr. Erol Yıldır’a, üç yıl süreyle yürüteceği bu görevinde başarılar diliyoruz.

Hazırlayan: Arş. Gör. Zeynep Abacı