Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlilerinden Uluslararası Yaz Okulu Projesi Başarısı!

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlileri Gökçe Uzgören ve Merve Karadaban, Ohrid Mimarlık Okulu (School Of Architecture and Design- University American College Skopje) tarafından düzenlenen Yaz Okulu Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı ve Polonya Cumhuriyeti'nin Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nin desteğiyle gerçekleştirildi.

Etkinlikte Ohrid'deki Hotel Palas'ın yeniden değerlendirilmesine odaklanılarak; Lublin, Polonya'dan Muzeum Osiedli Mieszkaniowych (MOM), Ohri Kültür ve Müze Anıtlarını Koruma Enstitüsü ve Ohrid'den mimari kolektif Archrid/Архрид'in katkılarıyla yaz okulu hayata geçirildi. Katılımcılar, Makedonya'nın çürüyen mimari cevheri olarak bilinen ve ulusal miras listesine dahil Hotel Palas'ı yeniden canlandırmak için projeler geliştirdi.
İlk gününde "Building a Bridge!" temalı atölye çalışmasıyla başladı. Katılımcılar arasındaki entegrasyonu artırmak ve işbirliği ruhunu geliştirmek amacıyla yapılan bu çalışmanın ardından, misafir araştırmacılardan Angela Lekovska ve Ivo Lazoroski'nin yüksek lisans tez sunumları gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, Ohrid ve Hotel Palas'ın benzersiz özelliklerini tespit etmek üzere gruplar halinde araştırma temaları seçmiştir. İkinci gün, katılımcılar Hotel Palas'a saha ziyareti gerçekleştirmiştir. 1958 yılında, dönemin ünlü Sloven mimarlarından Edo Mihevc tarafından tasarlanan bu tarihi yapı, Makedonya'nın önemli mimari miraslarından biri olarak tanımlanmaktadır. Araştırma ve proje geliştirme çalışmalarının ardından, 5 Temmuz 2024 Cuma günü, Ohrid Mimarlık ve Tasarım Yaz Okulu'nun 11. Oturumunun çıktılarının sergilendiği bir sergi açılışı yapılmıştır. Hotel Palas'ın giriş fuayesi, katılımcıların projelerinin sergilendiği geçici bir sergi alanına dönüştürülmüştür.
Arş. Gör. Gökçe Uzgören ve Arş. Gör. Merve Karadaban tarafından geliştirilen "Hotel Palas Universe" temalı proje, "Landscape Inside/Interior Outside" başlığını taşımaktadır. Proje, Ohrid'de sıkça karşılaşılan hayvanların bilimsel olarak kategorize edilip illüstre edilmesiyle başlamış ve bu hayvanların renkleri ile Hotel Palas'ın iç mekân tasarım elemanları arasında bir ilişki kurmayı amaçlamıştır. "Ohrid Palas'ın Renk Paleti" adı verilen renk paleti, HEX, RGB, CMYK ve Pantone renk kodları kullanılarak oluşturulmuştur. Bu renk paleti, Ohrid kentinin ve doğasının ön plana çıkarıldığı şehir fotoğraflarında bir tasarım kodu olarak kullanılarak  yeni grafik görsellerin oluşturulmasına olanak sağlamıştır. Böylece, Ohrid kentinin turizm ve koruma alanında farklı aktörler tarafından kullanılabilecek yerel bir renk paleti sunulmuştur. Ohrid Yaz Okulu, katılımcıların hem kültürel hem de akademik olarak zenginleştirici bir deneyim yaşamasına olanak tanımış ve Hotel Palas'ın geleceği için yaratıcı ve yenilikçi çözümler geliştirilmesine katkı sağlamıştır.
Katılımcı olarak kabul alan Araştırma Görevlisi Gökçe Uzgören ve Araştırma Görevlisi Merve Karadaban’ı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.