Radyo Televizyon ve Sinema

“Mutlak Sıfır” 12. AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’nda Finale Kaldı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü araştırma görevlisi Okan Kırbacı’nın reji koordinatörlüğünü yaptığı kısa film Mutlak Sıfır, 12. Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’nda finale kaldı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin yıldönümü vesilesiyle, her yıl düzenlediği AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’nın bu yıl 12.si düzenleniyor. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde tanımlanan reddedilemez ve devredilemez insan haklarına dair düşüncelerini film aracılığıyla aktaran tüm projelere açık olan yarışmaya bu yıl 170 başvuru yapıldı. Mutlak Sıfır, 170 başvuru arasından seçilen 5 finalist filmden biri oldu. Yarışmada yer alan İnsan Hakları kategorisi için seçilecek 10 film, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kategorisi için 5, İklim Değişikliği için 5 ve Gençlik Hakları için 5 film final jürisi tarafından değerlendirilecek ve kazananlar belirlenecek. Mutlak Sıfır’ın iklim değişikliği kategorisinde yarışacağı yarışmanın sonuçlarının 9 Aralık’ta gerçekleştirilecek ödül töreninde açıklanması bekleniyor.

Çevre Sorunlarına Odaklanıyor

Senaryosunu Umut Sevinç’in yazdığı, yönetmenliğini ise Gözde Uysal Akca’nın üstlendiği “Mutlak Sıfır” filmi, çevre sorunlarının gündelik yaşamın içinde aktif olarak hissedildiği bir evrende geçiyor. Film, suya erişimin sınırlı olduğu, kuraklık ve diğer çevre sorunlarının yoğun olarak yaşandığı bir evrende başkarakter İlkyaz’ın sorunun çözümü için ortaya irade koyması ve en başta ailesi ve hocaları olmak üzere çevresi tarafından aradığı desteği bulamamasına odaklanıyor.

Temelde Bir Elseworld

Arş. Gör. Okan Kırbacı, çekim sürecinin tüm ekip için çok keyifli geçtiğini söyledi. Kırbacı, reji koordinatörlüğünü yaptığı kısa film Mutfak Sıfır’ı temelde bir “elseworld” olarak nitelendirdi. Çekimleri çok kısa sürede tamamladıklarını, bunun da ekipteki herkesin ne yapacağını çok iyi bilmesiyle ilişkili olduğunu belirtti.

Mutlak Sıfır filmine ve tüm film ekibine festival yolcuğunda başarılar dileriz.