Radyo Televizyon ve Sinema

Vizyondaki Yıldızlar Söyleşi Serisinin Birincisi Film ve Dizi Müziği Başlığıyla Gerçekleştirildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün düzenlediği Vizyondaki Yıldızlar söyleşi serisinin birincisi Film ve Dizi Müziği başlığıyla, Ali Akaçça, Jale Kibritçioğlu ve Doruk Somunkıran’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün düzenlediği Vizyondaki Yıldızlar söyleşi serisinin birincisi Film ve Dizi Müziği başlığıyla, 06.03.2021 tarihinde gerçekleştirildi.

AJ Müzik Prodüksiyon ekibinden ses mühendisi, mix, mastering, scoring uzmanı, besteci ve aranjör Doruk Somunkıran, besteci ve söz yazarı Jale Kibritçioğlu ve piyanist, besteci, aranjör, müzik yapımcısı Ali Akaçça’nın konuk olduğu söyleşinin moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker üstlendi.

Tüm üniversite öğrencilerinin katılımına açık gerçekleştirilen etkinlikte, bir film veya dizi için müzik süreçlerinin hangi aşamada başladığı, yaratıcı süreçte birden fazla kişiyle çalışmanın nasıl bir etkileşim gerektirdiği, bir bestenin yaratım sürecinde ne gibi aşamalardan geçildiği, müzik kurgusu alanında nasıl bir yol izlendiği, aranjörlüğün tanımı ve kapsamı konuşuldu. Müzik eğitimi konusunda Türkiye’deki olanaklar ve bu olanakların geliştirilmesi için neler yapılabileceği tartışıldı. Müzikte dijitalleşme süreçlerinin yanında canlı müzik yapmanın ve nota bilmenin önemi ile sinema tarihinde ve Türk dizileri içerisinde müzikleri en iyi olan filmler ve diziler üzerinde duruldu. Pandemi döneminden etkilenen bir sektör olan sinema, televizyon ve müzik sektörlerine değinilerek, bundan sonraki süreçte planlanan projelerden bahsedildi. Sinema ve televizyonda, müzik için bütçe ayırma konusunda yeterince bilinçli olunmadığından söz edildi. Müziğin bir film veya dizide, seyirci açısından nasıl bir anlam barındırdığı, yönetmen ve müzik yapımcısının bu anlam üzerindeki etkisi konuşuldu.

Film ve dizi müziği alanında verimli bir söyleşinin gerçekleştirildiği etkinlik, öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasıyla son buldu. Yetkin bilgilerini bizlerle paylaşan Ali Akaçça, Jale Kibritçioğlu ve Doruk Somunkıran’a teşekkür ederiz.

Ek: Vizyondaki Yıldızlar Söyleşileri mart ayı boyunca her cumartesi devam edecek. Bir sonraki etkinlik 13.03.2021 tarihinde yapımcı, yönetmen, senarist Ahmet Küçükkayalı’nın katılımıyla gerçekleştirilecek. Bakanlık destekleri, proje geliştirme ve pitching konularının konuşulacağı söyleşiye tüm üniversite öğrencileri davetlidir. Etkinlik linki için Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü duyurularını takip edebilirsiniz.