10 Ekim 2022 Pazartesi
Mutfakta Çocuklar Var!
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğinde gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesiyle 7-8 yaş grubundaki çocuklar mutfağa girdi.
Mutfakta Dönüşüm ve Gelişim: Minimal Mutfak Eğitimleri sosyal sorumluluk projesinin birinci oturumu İstanbul Gelişim Üniversitesi C Blok Gastronomi Mutfağı’nda gerçekleştirildi. Sevgi evlerindeki 7-8 yaş grubundaki çocukların gastronomi alanıyla tanışmalarını ve üretim süreci içerisinde bulunmalarını sağlama hedefiyle yola çıkan projeyle, çocuklara üretim yapmanın değeri yaşatılırken, aynı zamanda çocukların sıfır atık, geri dönüşüm gibi konularda bilinçlenmeleri sağlandı. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sezgin Savaş’ın danışmanlığında, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü araştırma görevlileri Ayşe Seray Çetin, Emel Çirişoğlu ve Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü araştırma görevlileri Eda Çekemci, Okan Kırbacı yürütücülüğünde gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi ile mutfakta dönüşüm ve gelişime yönelik bilinçlendirmenin sağlanması hedeflendi. Proje, İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde faaliyet gösteren Bahçelievler Şeyh Zayed Çocuk Evleri Sitesi işbirliğinde, özel durumları sebebiyle sevgi evlerine bırakılmış, sosyal ortamlara girme imkânı kısıtlı olan çocuklar için organize edildi.
Konu: Doğal Renklendirme
Mutfak disiplinine dair genel bir bilgilendirmenin ardından çocuklara, birinci oturumun konusu olan doğal renklendirme süreçleri aktarıldı. Temaya uygun olarak ıspanak ve pancardan yeşil ve kırmızı renk elde etmeyi öğrenen çocuklar, farklı şekillerde kalıplar kullanarak yeşil ve kırmızı kurabiyeler hazırladılar. Oturumun sonunda tadım yapan öğrenciler, kendi el emekleri ile ürettikleri bir şeyin hissiyatını yaşama fırsatı bulmuş oldular.
Gönüllü Öğrencilerden Projeye Destek
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri projeye gönüllü olarak katılım sağlayarak çocukların keyifli vakit geçirmelerine katkıda bulundu. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, çocuklara mutfak becerileri ile ilgili destek olurken Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri bu anları ölümsüz kılmak için çekimler gerçekleştirdi.
Ekim ve Kasım ayı süresince farklı oturumlarla devam edecek projeyle çocukların, mutfakta atıksız ve doğal üretimin önemi konusunda bilinçlendirilmesi planlanmaktadır.