Radyo Televizyon ve Sinema

Film İletişimi Etkinliğine Yoğun İlgi!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ve İGÜ Kariyer Geliştirme Merkezi ortaklığında düzenlenen Çarşamba Atölyeleri’nin ikincisi Film İletişimi Workshop’u alt başlığıyla gerçekleşti.

Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ve İGÜ Kariyer Geliştirme Merkezi tarafından 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibariyle organize edilen Çarşamba Atölyeleri, çeşitli konularda workshoplar içeren bir etkinlik serisi olarak gerçekleşmeye başladı. Serinin ilk workshopu 16 Kasım’da, Görüntü Yönetmenliği Workshop’u başlığı altında görüntü yönetmeni Berkan Dörtkardeş’in eğitmenliğinde gerçekleştirilmişti. Atölyelerin ikincisi ise Film İletişimi başlığı altında, yardımcı yönetmen, afiş tasarımcısı ve çevirmen Erdem Doğan’ın eğitmenliğinde gerçekleştirildi. Etkinlik 7 Aralık 2022 tarihinde, İstanbul Gelişim Üniversitesi J Blok 270 numaralı derslikte gerçekleşti. Sınırlı katılımın sağlanabildiği etkinliğe yaklaşık yirmi kişilik bir öğrenci grubu katıldı.

Erdem Doğan, öğrencilere festivallerin yapısından, film iletişiminin ne anlama geldiğinden söz ederek başladığı eğitimde filmler için altyazının önemine, altyazının içeriğine ve biçimsel özelliklerine ve iyi bir altyazı çevirmeninin sahip olması gereken özelliklere değindi. Teorik girişin ardından Subtitle Edit programını, programın ara yüzünü anlatan Doğan, program aracılığıyla altyazı yapmayı anlattı. Atölyenin devamında IMDB’de bir filmin nasıl oluşturulduğunu, nasıl düzenlendiğini aktaran Doğan, öğrencilerin soruları üzerine afiş tasarımı konusundan da bahsetti. Afiş tasarımında dikkat edilmesi gereken unsurlar ve bir afişin filmin iletişimindeki etkisine değindi. Jenerik tasarımı, jenerikteki kişi sıralaması, kullanılacak yazı tiplerinden de bahseden Doğan, doğru fragmanın nasıl yapılması gerektiğini örneklerle anlattı. Son olarak film müziği üzerine konuşulan etkinlik, soru cevap bölümünün ardından son buldu.

Çarşamba Atölyeleri Devam Edecek

Çarşamba Atölyeleri öğrencilere faydalı olacak çeşitli içeriklerle devam edecek. Üçüncü atölye Kamera Önü Oyunculuğu Workshop’u alt başlığıyla 28 Aralık’ta gerçekleşecek. Yine sınırlı katılımın olacağı etkinliğin duyurularını Radyo Televizyon ve Sinema bölüm web sayfasından ve İstanbul Gelişim Üniversitesi ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nin resmi Instagram hesaplarından takip edebilirsiniz.