Radyo Televizyon ve Sinema

Arş. Gör. Okan Kırbacı’dan Bildiri Sunumu!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden Arş. Gör. Okan Kırbacı, 2. Uluslararası Film Araştırmaları Sempozyumu’nda bildiri sunuşunu gerçekleştirdi.

Arş. Gör. Okan Kırbacı, 17 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen 2. Uluslararası Film Araştırmaları Sempozyumu’nda, “Tür Teorisi Işığında Türlerarası Bir Kısa Film Örneği: Suçlular” başlıklı bildirisini sundu.

Tür Teorisi Işığında Türlerarası Bir Kısa Film Örneği: Suçlular

Tür kavramını tanımlayan, literatürdeki farklı isimlerin farklı tür tanımlamalarına yer veren Kırbacı, “gelenekçi ve gelenekçi olduğu kadar da kendi içinde yenilikçi” olarak tanımladığı türlerin oluşumlarına ve zaman içindeki değişimlerine yer vermiştir. Postmodern anlayışla beraber ortaya çıkan türlerarasılık ve melez tür gibi kavramlara da değinen Kırbacı, çalışmada formu, imkân ve sınırlılıkları gereği uzun metraja göre türlerarasılığın sağlanmasının daha zor ve örneklerinin daha az olduğunu iddia ettiği kısa film türünden, yönetmenliğini Serhat Karaaslan’ın yaptığı Suçlular(2020) filmini örneklem olarak belirlemiştir. Suçlular filminin örneklem olarak seçilmesinin sebebini ise, “filmin yönetmeni ve seyircisi nezdinde ‘başarısının’ arkasında gerçek bir hikâyeye dayanmasının yanı sıra, türlerarası geçişin görülmesidir” şeklinde açıklamıştır. Bu kapsamda Suçlular filmi, “tür teorisi” ve “türlerarasılık” kavramları bağlamında; “Bir kısa filmde türlerarasılık nasıl sağlanır?” sorusunu cevaplayabilmek amacıyla, nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, Kırbacı tarafından, Suçlular filminde birçok toplumsal konuya değinilmesinin yanı sıra, biçim ve içerik açısından bilinçli tercihlerle dram ve gerilim türleri arasında geçişlerin olduğu; bunu yaparken dekor, kamera açıları, karakter yaratımı, imgesel unsurlardan yararlandığı bulgulanmıştır.

Arş. Gör. Okan Kırbacı’yı çalışmasından ötürü tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.