Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 TasarımFest’21 Etkinlikleri Kapsamında SOZOP Ekibi ve Psikolog Serpil Büyükbaş ile “Doğru Dijitelleşme” Başlıklı Söyleşi Gerçekleşti

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) tarafından düzenlenen Tasarım Festivali etkinlikleri kapsamında 6 Mayıs 2021 tarihinde saat 15:30’da “Doğru Dijitalleşme” başlıklı seminer gerçekleşti.
Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında 5-6-7 Mayıs tarihlerinde söyleşi, workshop ve sanal sergilerden oluşan Tasarım Festivali etkinliği gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlikler kapsamında 6 Mayıs Perşembe günü 15:30’da moderatörlüğünü İletişim ve Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Büşra Kamacıoğlu’nun üstlendiği; İletişim ve Tasarımı Bölümü sosyal sorumluluk projesi öğrencileri ile Psikolog Serpil Büyükbaş’ın konuk olduğu “Doğru Dijitalleşme” başlıklı söyleşi gerçekleştirilmiştir.

Dijital bağımlılık konusu üzerine çalışmalar yürüten ve Melek Gülşen, Enes Dalgıç, Melike Söalp, Reşat Uzuner, Hande Pala, Sertaç Büyükbaş ve Firdevs Gülşahin’den oluşan 7 kişilik SOZOP ekibi dijitalleşmenin hayatımızdaki etkileri üzerine kendi düşüncelerini belirterek söyleşiye başlamışlardır. Bir kısım öğrenci dijitalleşmenin hayatımıza getirdiği pozitif etkilerden bahsederken bir kısım öğrenci de dijitalleşmenin hayatımıza yansıyan negatif etkilerinden bahsetmiştir. Dijital medya araçlarının ve dijital medya platformlarının doğru ve bilinçli kullanıldığı takdirde fayda sağlayacağı aksi takdirde psikolojik ve fiziksel sorunları beraberinde getirdiği üzerinde durulmuştur.

Serpil Büyükbaş Kimdir?

Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesinden 2018 yılında mezun olmuştur. Şuanda da aynı okulda Klinik Psikoloji yüksek lisans programında tez aşamasındadır. Tezinde çevrim içi terapiler ve terapötik ittifak çalışmaktadır. Süpervizyon eşliğinde aktif olarak danışan görmekte ve yetişkinlerle çalışmaktadır. Çeşitli derneklerde gönüllü olarak psikoterapi hizmeti vermektedir. Akademik alanda da ODTÜ ile ortak çalışmalar yürütmüş, Akıllı telefon bağımlılığı ve sürücü davranışları arasındaki ilişkiyi incelediği makalesinin yazarlığını yapmıştır. İlgili çalışmasını Türk Psikoloji Kongresinde sunmuştur.

Psikolog Serpil Hanım SOZOP ekibi üyelerinden sonra konuyu detaylı bir şekilde ele almış ve dijital bağımlılığın hayatımıza ne gibi etkileri olduğu üzerinde durmuştur. Özellikle siberaylaklık diye keyfi bir şekilde sosyal medyada gezinme veya ekran önünde boş zaman geçirme gibi yaygın bir alışkanlığın olduğundan ve bu durumun günlük performansı olumsuz anlamda etkilediğini belirtmiştir. Dijital bağımlılığa dair yapılan araştırmalardan detaylı bir şekilde bahseden Serpil Hanım yaptığı tanımları örneklerle de açıklamıştır. Ayrıca bağımlılığa karşı ne yapabiliriz noktasına da değinerek tüm katılımcılarımıza tavsiyeler vermiştir.

Etkinlik sonunda sosyal zorunluluk projesi ekibi tüm katılımcılara dikkat testi uygulamıştır. Katılımcılardan gelen sorularla ve Serpil Hanım’ın cevaplandırmaları üzerine söyleşi son bulmuştur.
 
Sayın Serpil Büyükbaş'a ve tüm katılımcılarımıza çok teşekkür ederiz.



Haberler

Tüm Haberler