Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 "İç Mimarlık Söyleşileri"nin ikincisi "Tasarımda Analoji" teması ile Öğr. Gör. Yüksek İç Mimar Yağız Yakın'ın katılımıyla gerçekleşti

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Kulübü tarafından düzenlenen "İç Mimarlık Söyleşileri"nin ikincisi "Tasarımda Analoji" teması ile Öğr. Gör. Yüksek İç Mimar Yağız Yakın'ın katılımıyla Google Meet üzerinden gerçekleşti.
Söyleşiye Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Çavuşoğlu, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Erol Yıldır, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ile İç Mimarlık Bölüm Başkanları Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük ve Dr. Öğr. Üyesi Yaprak Özel de dâhil olmak üzere Güzel Sanatlar Fakültesi'nden çok sayıda öğretim elemanı ve 60'a yakın öğrenci katılmıştır.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ile İç Mimarlık Bölümü tarafından ortak düzenlenen ilk uzaktan konferans olan söyleşide Öğr. Gör. Yağız Yakın; doğal yaşamdan ve doğal alanlardan uzak kalmanın insan hayatında ortaya çıkardığı problemler, tasarımcıların bu problemleri analiz etme ve söz konusu problemlere çözüm üretmedeki rolleri, doğanın ve doğadaki canlıların insan yaşamına ve geri dönüşüm süreçlerine verdiği ilhamlar, sürdürülebilir tasarım süreçleri, nano teknoloji ve nano materyaller, tasarım sürecinde analojinin yeri, analojide fiziksel ve işlevsel bütünlüğün öneminden bahsetti.

Öğr. Gör. Yağız Yakın, doğanın zaman içinde test edilmiş kalıplarını ve stratejilerini taklit ederek insan yapımı zorluklara sürdürülebilir çözümler arayan "Biyomimikri" yaklaşımı gibi konularda; tarihten günümüze sanat, tasarım, mühendislik, tıp gibi farklı alanlarda doğa ve doğadaki canlılardan esinlenilerek geliştirilen çeşitli sanat eserleri, mimari yapılar ve teknolojik alet örneklerini görseller üzerinden analiz ederek kapsamlı bir sunuş gerçekleştirdi.

Okyanustaki canlılardan esinlenilerek tasarlanan fotovoltaik paneller, hava kirliliğini emen, ışığı geçiren tuğlalar, akbabaların iskelet sisteminden esinlenilerek inşaa edilen mimari yapılar, okyanustaki farklı balık türlerinin biyolojik özelliklerinden esinlenilerek teknolojik özellikleri geliştirilen otomobiller, kuş yuvalarından esinlenilerek tasarlanan olimpiyat stadyumları, kabuklu canlıların formlarının izlerini gözlemlediğimiz aydınlatma elemanları gibi örnekler söyleşide incelenen örneklerden bazılarıdır. Söyleşi öğretim elemanları ve öğrencilerin yorumları ve soru-cevap seansı ile sonlandırılmıştır.
 



Haberler

Tüm Haberler