Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük ve Arş. Gör. Tuğçe Öztürk’tün Makalesi European Journal of Science & Technology’de Yayımlandı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük ve Arş. Gör. Tuğçe Öztürk’ün makalesi EJOSAT European Journal of Science & Technology’de yayımlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük ve Arş. Gör. Tuğçe Öztürk’ün “An Assessment of Elderly Bedrooms in Nursing Homes, in Terms of Human Wellbeıng and Sustaınabılıty: An Example Case from Brussels” başlıklı makalesi EJOSAT European Journal of Science & Technology’nin 20. sayısında yayınlandı.

Belçika’daki ziyareti sırasında Senior Assist Nursing Home isimli huzurevinde mekân kalitesi üzerine bir analiz gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük, bölümün araştırma görevlisi Tuğçe Öztürk ile huzurevlerindeki yaşlı yatak odalarının insan sağlığı ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi üzerine bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma Belçika’daki bir huzurevinde bulunan yaşlı yatak odalarının, yönetmeliklere göre; mekânsal organizasyon, sürdürülebilir ve doğru mobilya seçimi, malzeme ve ekipman kullanımı gibi çeşitli mekânsal özellikler bağlamında sürdürüldü.

Arş. Gör. Tuğçe Öztürk ise yaptıkları çalışma ile ilgili şunları söylüyor:

“Gelecekte daha iyi sonuçlar veren  huzurevi binaları tasarlayabilmemiz için mevcut huzurevi binalarından öğretiler çıkarmamız oldukça önemli. Bu sebeple, çalışmada bir vaka çalışması olarak, Brüksel’de bulunan bir huzurevinin belli parametrelere ve standartlara göre incelemesi yapılmıştır.”

Makale, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük’ün Türkiye ve yurtdışındaki huzurevlerindeki mekân kalitesinin bir karşılaştırmasını yapmak üzere sürdürdüğü araştırmalarına ve Arş. Gör. Tuğçe Öztürk’ün Bahçeşehir Üniversitesi Mimari Tasarım Doktora Programı’nda almış olduğu “Build Environment and Human Relations” dersinin kuramsal tartışmalarına dayanıyor.

Makale özetinden:

“Fiziksel çevre koşulları, huzurevlerindeki yaşlıların yaşam koşullarını etkilemektedir. Fiziksel çevrenin etkin kullanımına yönelik sürdürülebilir tasarımlar yapabilmek için, yaşlıların fiziksel aktivite ve sosyal yaşam kalitesi göz önünde bulundurularak, mevcut huzurevi binalarından öğretiler çıkarabiliriz. Bu nedenle, mevcut huzurevi alanlarını incelemek için bir vaka çalışması yapılmıştır. Metodoloji bölümünde, Senior Assist Huzurevleri'nin bulunduğu Brüksel'deki huzurevinin yatak odası alanlarının geniş bir analizi incelenmiştir. Bu alanlar, yönetmeliklere göre mekânsal organizasyon, sürdürülebilir ve doğru mobilya seçimi, malzeme ve ekipman kullanımı gibi mekânsal özellikleri ile tartışılmıştır. Analizler sonucunda bir değerlendirme tablosu oluşturulmuştur. Değerlendirme tablosu Brüksel'deki huzurevlerinin yatak odası alanlarının mekânsal standartlarını içermektedir. Bu kriterlere göre örnek mekan, yönetmelik ve yaşlı ihtiyaçları çerçevesinde yeterliliklerine göre incelenmiş ve değerlendirilirmiştir. Ayrıca metodolojide, seçilen huzurevi kurumunun yatak odası alanları fotoğraflarının kullanımını içermektedir. Yönetmelikler çerçevesinde mekânsal olarak düzenlenen huzurevlerinin araştırma süreci, başta yaşlılar olmak üzere insan sağlığı ve sürdürülebilirlik kapsamında ele alınacak ve değerlendirilecektir. Buna göre, standartların yaşlı bakımevlerinde uygulanması dikkate alındığında, bu standartların gerçekte ne kadar uygulandığı ve yaşlı ihtiyaçlarına uygun ve yeterli olup olmadığı örnekler üzerinden değerlendirilecektir. Yönetmeliklere göre belirlenen ve uygulanması gereken asgari standartların karşılanması insan sağlığı açısından oldukça önemli bir konudur.”

Akademisyenlerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Makalenin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.



Haberler

Tüm Haberler