Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özel Kanal 24’te Yayınlanan ‘Neler Oluyor Hayatta’ Adlı Söyleşiye Katıldı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özel, Kanal 24’te yayınlanan ve Billur Aktürk’ün hazırlayıp sunduğu ‘Neler Oluyor Hayatta’ adlı söyleşiye katıldı.
Billur Aktürk’ün hazırlayıp sunduğu Neler Oluyor Hayatta 21.11.2021 tarihli programında Sanatın Yeni Şekli: Dijital Sanatbaşlığını ressam ve akademisyen Ahmet Özel, dijital sanatçı Hakan Yılmaz ve sanat eleştirmeni – yazar Hülya Küpçüoğlu ile birlikte değerlendirdi. ‘Dijital Devrimle' sanat eserleri nasıl değişti? Dijital sanat, sanat mıdır? Evinizin salonunda ünlü ustaların tablolarının hologramı olması ne kadar eğlenceli olabilir? gibi sorulara birlikte yanıt buldular.
 
Sanatçı Hakan Yılmaz’ın ‘Dijital Sanat Nedir?’ sorusuna verdiği yanıtla başlayan programın devamında sanatçı ve akademisyen Hülya Küpçüoğlu dijital evrimin tarihçesini ve 90’lı yıllardan günümüze hayatımızı nasıl derinden etkilediği ve şekillendirdiği yönünde görüşlerini paylaştı. Dijital sanatın 90’lı yıllardan beri zaten yapıldığını söyleyen Küpçüoğlu, günümüzde NFT dünyasına ilginin, dijital çalışmaları daha fazla görünür kıldığını ifade etti.
 
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özel de benzer şekilde internetin 90’lı yıllarda hayatımıza girmesi sebebiyle dijital sanat denen kavrama aslında uzun zamandır aşina olduğumuzu dile getirdi. Bilgisayarın manipüle ettiği; bilgisayar üzerinden yapılabilen her şeyin dijital sanatın alanına girdiğinden bahseden Özel, önceleri teknolojinin bir teknik iken daha sonra bağımsız bir forma dönüştüğünü söyledi. Özel, görsel sanatlar dendiğinde akla gelen resim, heykel, mimari gibi alanların yanında artık dijital sanat denen kavramın da eklendiğini hep birlikte gözlemlediğimizi belirtti. Özel, dijital sanatın yaygınlaşmasıyla büyük bir kapitalin oluştuğu ve eserlerin izleyiciye ulaşması konusunda çok daha fazla sayıda mecranın gündeme geldiğini söyledi. Özel, NFT hakkında; 21. yüzyılın dayattığı ‘sahip olma hissi’ nedeniyle bir sanat eserine sahip olmaktan ziyade herhangi bir şeye sahip olma arzusunu manipüle ettiği; bu sebeple de NFT’ye soru işaretleriyle yaklaştığını belirtti. NFT’yi bir borsa piyasası gibi gördüğünü belirten Özel, dijital sanatı NFT ile birlikte değerlendirmekten öte NFT’yi başlı başına bir sektör ve arz-talep ilişkisine dayanan bir oluşum gibi gördüğünü dile getirdi.
 
 
Hazırlayan: Arş. Gör. Zeynep Abacı

Haberler

Tüm Haberler