Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 Vizyondaki Yıldızlar Söyleşi Serisinin Sekizincisi Doğu Söylence ve Masallarının Sinemasal Anlatıya Etkisi Başlığıyla Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından düzenlenen Vizyondaki Yıldızlar Söyleşi Serisinin sekizincisi Doğu Söylence ve Masallarının Sinemasal Anlatıya Etkisi başlığıyla, Doç. Dr. Hale Torun’un katılımıyla gerçekleştirildi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından düzenlenen Vizyondaki Yıldızlar Söyleşi Serisinin sekizincisi Doğu Söylence ve Masallarının Sinemasal Anlatıya Etkisi başlığıyla, Öğr. Gör. Kerem Yükseloğlu’nun moderatörlüğünde, Doç. Dr. Hale Torun’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Doğu söylence ve masallarının sinemasal anlatıya etkisi üzerine çalışmalarından söz ederek başlayan Torun, doğu masallarının batı için çok yeni bir şey olmadığını, doğunun her zaman batı tarafından incelenebilen ve araştırmalara konu edilen bir özne olarak yer aldığını, bunun aksine kendisinin doğuya doğudan bakmak hedefiyle yola çıktığını ifade etti. Doğuyu multidisipliner alan içerisinde çalışmak gerektiğini belirtti.

“Masal coğrafyanındır” başlığıyla, söylencelerin, insanlar için kolektif bilinçdışının var olduğunu ispat etseler de bulundukları coğrafyaya ait olduklarını vurguladı. Doğuya özgü sembollerin sinemada ne şekilde kullanıldığının göz ardı edildiğini söyleyerek Nacer Khemir’in filmlerinden örnekler verdi.

Sinema anlatısında yer alan doğuya özgü metaforları kategorilendirerek ayrı ayrı örneklerle açıklayan Torun, bu metaforların anlatılarda tekrarladığını ifade etti. Daire, çöl, kapı, gizem, kadın, kuyu ve şehir metaforlarının üzerinde durarak anlamlarını ve anlatıya etkilerini detaylıca aktaran Torun, bu metaforların batı ve doğu anlatılarındaki anlam farklılıkları üzerinde durdu. Derviş, gizemli kadın gibi karakterlerin anlamlarının da benzer okumalarla keşfedilebileceğini, Hollywood ile Avrupa Sineması arasındaki anlam farklılıklarının ortaya konabileceğini belirtti.

Günümüzde mitlerin hem sosyal hayatta hem sinemada nasıl bir karşılık bulduğu üzerine görüşlerini paylaşan Torun, kök hikaye kavramı ve kültürel etkiler üzerinde durdu. Tüm bu kültürel farklılıkların masallar üzerinden incelenebileceğini, bir coğrafyayı ve kültürü anlamak için masallara bakılabileceğini ifade etti.

Katılımcılarla gerçekleştirilen soru-cevap bölümünün ardından söyleşi sona erdi.

Sayın Doç. Dr. Hale Torun’a kıymetli bilgilerini bizlerle paylaştığı için teşekkür ederiz.