Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 Vizyondaki Yıldızlar Söyleşi Serisinin Beşincisi Yapım, Yönetim ve Nörosinema Başlığıyla Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün düzenlediği Vizyondaki Yıldızlar söyleşi serisinin beşincisi Yapım, Yönetim ve Nörosinema başlığıyla, yapımcı, yönetmen ve yazar Fehmi Gerçeker’in katılımıyla gerçekleştirildi.


 Konuk olarak yapımcı, yönetmen ve yazar Fehmi Gerçeker’in katıldığı söyleşide, Türkiye’de yeni yeni gündeme gelen bir konu olan nörosinema konuşuldu.

Uluslararası ödüller kazanmış, çeşitli belgesel filmler ve TV programlarının yapımında yer almış yapımcı ve yönetmen Fehmi Gerçeker’in ABD’de ayın TV yapımcısı seçilmesine sebep olan Behind the Camera adlı programından söz edilen söyleşide, yurtdışındaki sektörel gelişmeler hakkında yorumlarda bulunuldu. Yurtdışında edindiği deneyimlerini, yazdığı kitaplarla Türkiye’de okuyucularla buluşturan Fehmi Gerçeker’in son kitabı Nörosinema üzerinde duruldu. “Filmleri kim yapıyor? İnsan mı yapay zeka mı?” sorusundan yola çıkarak kitabı hazırlayan Gerçeker, yurtdışında nörosinema uygulamalarının uzun zamandır var olduğunu belirtti. İnsan beyni ile sinemanın birleştiği yeni bir bilim olarak tanımladığı nörosinema ile tarihte yer etmiş hikayeler ve insan beyni arasında bir ilişki olduğunun tespitinin yapılabildiğini aktardı. Carl Jung’un çalışmalarının temel alındığı nörosinema süreçlerinde, birtakım ekipmanlarla filmi izleyen bir kişinin hangi sahnelere ne şekilde tepki verdiğinin, kişinin nöron hareketlerinin izlenmesiyle tespit edildiğini ve senaryo yazımında bu tepkiler üzerinden bir formülizasyona gidildiğini açıkladı. Böylece her zaman kazandırma garantisi olan, risk alınmayan projelerin hayata geçirilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Etkinliğin sonunda katılımcıların sorularına da yanıtlar veren Gerçeker, dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilen seyir deneyiminin günden güne yaygınlaştığına işaret ederek nörosinema çalışmalarının bu alanlarda da uygulanmaya başlanacağını öngördüğünü aktardı.

Değerli bilgilerini ve deneyimlerini bizlerle paylaştığı için Fehmi Gerçeker’e teşekkür ederiz.

Ek: Vizyondaki Yıldızlar Söyleşileri Nisan ayı içerisinde de devam edecek. Bir sonraki etkinlik 24.04.2021 tarihinde görüntü yönetmeni Gürcan Mete Şener’in katılımıyla gerçekleştirilecek. Görüntü yönetiminin konuşulacağı söyleşiye tüm üniversite öğrencileri davetlidir. Etkinlik linki için Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü duyurularını takip edebilirsiniz.