Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 Vizyondaki Yıldızlar Etkinlik Serisinin 13'üncüsü Gürcan Mete Şener’in Katılımıyla Gerçekleşti!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün düzenlediği Vizyondaki Yıldızlar etkinlik serisinin on üçüncü etkinliği Sinemada Yapım Aşamaları ve Görüntü Yönetmenliği başlığı altında, Gürcan Mete Şener’in katılımıyla, Dr. Öğr. Üyesi Radife Akyıldız Ongar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.


Firnas Oditoryum’da gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören etkinlik, moderatör Dr. Öğr. Üyesi Radife Akyıldız Ongar’ın Gürcan Mete Şener’in özgeçmişini takdim etmesiyle başladı. Akabinde, görüntü yönetmenliğinin tanımı, görüntü yönetmeninin setteki diğer ekiplerle çalışma şartları, dizi ve sinema setlerindeki ayrım, görüntü yönetmeni olmak isteyenlere öneriler gibi konu başlıklarında sorular yöneltti.

Yapımcı, yönetmen, görüntü yönetmeni ve akademisyen Gürcan Mete Şener, görüntü yönetmeninin, yönetmenin istediği dünyayı yaratan kişi olduğunu, sanatçılık boyutu olsa da temelde bir zanaatkarlık olduğunu ifade ederek sözlerine başladı.

Sinemanın yüzüncü yılında yüz önemli görüntü yönetmeni arasına seçilen Şener, görüntü yönetmeninin yönetmenle ilişkisine dair açıklamalarda bulundu. Yaratıcılık boyutunun yönetmenin işi olduğunu, görüntü yönetmeninin ise kamera ve ışık ekibiyle beraber, yönetmenin istediği atmosferi yaratan kişi olduğunu belirtti.

Gelişen teknolojiyle beraber 35 mm filmli kameralardan bugüne kolaylaşan görüntü yönetimi alanından, dijital platformların alandaki öneminden ve kamera marka tercihlerinden söz eden Şener, öğrencilerden gelen soruları da yanıtladı. Setlerde kriz yönetimini nasıl sürdürdüklerini, ekip hiyerarşisinin ne şekilde işlediğini anlattı. Görüntü yönetmeni olmak isteyenlere, yüksek bir motivasyonla çalışmalarını, yüksek motivasyonla çalıştıklarında girdikleri setlerde mutlaka fark edileceklerini aktardı. Çalıştığı setlerden, ünlü yönetmenler ve oyuncularla yaşadığı anılardan da söz eden Şener, görüntü yönetimi alanının gerçekten isteyerek ve sevilerek seçildiği taktirde ilerlemeye açık bir alan olduğunu ifade etti.

Değerli bilgilerini ve deneyimlerini bizlerle paylaştığı için Gürcan Mete Şener’e teşekkür ederiz.