Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, Kazlıçeşme Sanat Konuşmaları Kapsamında “Tiyatro ile Zaman İçinde Yolculuk” Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirdi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, Kazlıçeşme Sanat Konuşmaları kapsamında, 19 Ekim tarihinde, “Tiyatro ile Zaman İçinde Yolculuk” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, Kazlıçeşme Sanat Konuşmaları kapsamında, Murat D. Çekin moderatörlüğünde, “Tiyatro ile Zaman İçinde Yolculuk” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. Her ay farklı bir temanın belirlendiği Kazlıçeşme Sanat Konuşmaları’nda Ekim ayı konusu tiyatroydu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tiyatro üzerine tamamlayan, bugüne kadar 117 oyunu sahneye koyan Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, tiyatronun tarihini ve William Shakespeare’i anlattı.

“Tiyatro bütün sanatların atası olarak karşımıza çıkar (…) Zaman içinde bir tiyatro yolculuğu yaptığımız zaman, bütünüyle uygarlık tarihinin içinden geçiyoruz.”

Tiyatronun teknik boyutlarını, sahne, zaman, mekan, dekor gibi ögelerini de tarihsel süreç içerisinde açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, Orta Çağ’dan bugüne dönüşen insan ve inanç algısını, bu dönüşümün tiyatroya yansımalarını açıkladı. Açıklamalarını yaparken sosyolojik ve felsefi arka planla destekleyen Paker, diğer disiplinlerin gelişmelerinin tiyatroya etkilerini de aktardı.

Önemli tarihsel figürlerin hikayelerini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, William Shakespeare’ın hikayesi üzerinde özellikle durdu. Bertolt Brecht’in tiyatro sanatına etkisini aktaran Paker, geleneksel Türk tiyatrosu ile batı etkisinde gelişen Türk tiyatrosu arasındaki farklara da değindi.

Tiyatronun hiç bitmeyecek bir sanat olduğunu, yeryüzünde insan olduğu sürece tiyatronun da var olacağını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker, modern Türk tiyatrosunun ilk oyuncularından biri sayılan Tomas Fasulyeciyan’dan bir tirat okuyarak söyleşiyi sonlandırdı.

Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker’in “Tiyatro ile Zaman İçinde Yolculuk” başlıklı söyleşisinin tamamını, Zeytinburnu Kültür Sanat YouTube kanalından dinleyebilirsiniz.