Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Grafik Tasarımı








 Don Quichotte Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Karayel ile Söyleşi Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Ev Sahipliğinde, 26 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirilen 'Kadına Karşı Şiddete Hayır' Adlı söyleşinin moderatörlüğünü grafik tasarımı bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nuri Sezer gerçekleştirdi.


Erdoğan Karayel, kadına karşı şiddet temalı hazırladığı sunumuyla hem kendi sanat pratiklerinden örnekler hem de aynı tema ile düzenlediği uluslararası karikatür yarışmasına katılan çizerlerin eserlerinden örnekler paylaştı. Toplumda son derece hassas olan kadına karşı şiddet konusuna dikkat çeken Karayel, şiddet kavramını yarışmaya katılan ve sergilemeye hak kazanan eserler üzerinden değerlendirdi. Zaman zaman kendi çizimlerinden örnekleri paylaşarak katılımcıları birlikte düşünmeye ve yorumlamaya davet eden Karayel, karikatürde önemli olanın mesaj ve çıkarım olduğunu vurguladı.

Erdoğan Karayel Kimdir?

1956 yılında İstanbul’da doğdu.
1975 yılına değin sürdürdüğü resim çalışmalarını bu yıldan sonra karikatüre yöneltti.
1975-76 yılları arasında Tipitip çizgi film çalışmalarında animatör olarak görev aldı.
1976 yılında ilk karikatürü Gırgır dergisinde “Çiçeği Burnunda Karikatürcüler” sayfasında yayınlandı.
1982 yılından itibaren İstanbul’un değişik reklam ajanslarında grafiker, art director ve kreatif direktör olarak çalıştı, birçok kampanyada görev aldı. 
1999 yılında “Şövalye Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti.” adıyla Nişantaşı’nda üç ortaklı bir reklam ajansı kurdu fakat şirket kapanmak zorunda kalınca 2002 yılında ikinci Almanya macerası başladı.
2004 yılında yayın hayatına başlayan “Don Quichotte” mizah dergisi, son dönemlerde internet üzerinden yayın yapmakta olup “Dünyanın en iyi ikinci karikatür websitesi” seçilmiştir. Karayel, AB yolunda Türkiye”; “Göç”, “Dünya Dilleri”, “Integration-Assimilation”, “Birlikte Elli Yıl”, “Şehr-i İstanbul” ve bu yıl yapılmakta olan “Vatandaşlık” konularını içeren uluslararası karikatür yarışmaları düzenledi. Karayel, sanat pratikerine İstanbul ve Almanya’da devam ediyor.


Katılımlarından dolayı Sayın Erdoğan Karayel’e teşekkür ediyoruz.


Hazırlayan: Arş. Gör. Zeynep Abacı