Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’dan Deniz Ürünlerindeki Civa Tehlikesi Röportajı


İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat DOĞAN’ın “Deniz Ürünlerindeki Civa Tehlikesi” başlıklı röportajı ulusal kanallarımızın ana haber bültenlerinde yayınlanmıştır.


Yemek eleştirmeni Vedat Milor, denizlerdeki civa tehlikesinin artması sonucu deniz ürünleri tüketimi ile ilgili yaşadıklarını anlattı.

Denizlerdeki kirlilik seviyesinin artması, deniz ürünlerinde de ağır metal riskini çoğalttı. Birçok nörolojik hastalığı beraberinde getiren civa için uzmanlar uyarılarda bulunurken, 2007 yılında civa zehirlenmesi geçiren Vedat Milor da yaşadıklarını paylaştı. “Midye yemek, pil yemek gibidir. Kuruntu yapmayın ancak kendinizde yavaşlık, dengesizlik, karıncalanma hissediyorsanız o zaman doktora görünüp ağır metal testi yaptırın" ifadelerini kullandı.

Ağır metal civanın en fazla dip balıkları ve midye, istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinde görüldüğünü söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan ise durumu şu sözlerle ifade etti:

“İstavrit, hamsi gibi daha küçük balıklarda problem çok az. Bizim günlük olarak 0, 05 miligram civarından fazla civa aldığımız takdirde vücudumuzda karaciğerimizde, böbreklerimizde, beynimizde birikmeye neden oluyor" dedi. 


Ulusal haber bültenlerinde yayınlanan röportajın tamamına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

https://www.haber7.com/saglik/haber/3049388-deniz-urunlerindeki-buyuk-tehlike-civa

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberleri-civa-tehlikesine-dikkat-bu-belirtiler-varsa-test-yaptirin-vedat-milor-uyardi-midye-yemek-pil-yemek-gibidir-41698866

https://www.sabah.com.tr/video/yasam/son-dakika-vedat-milordan-flas-midye-ve-balik-aciklamasi-pil-yemek-gibi-video