Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı








 Arş. Gör. Gökçe Uzgören’den Kitap Bölümü!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in kitap bölümü yayımlandı.


Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in “Airbnb’yi Soylulaşma Bağlamında Yeniden Düşünmek” başlıklı kitap bölümü, editörlüğünü Doç. Dr. Meliz Oğuz’un üstlendiği, İdealKent Yayınları’ndan çıkan Mekân ve İnsana Dair: Güncel Yaklaşımlar, Tartışmalar, Çalışmalar isimli kitapta yayımlandı. Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in yüksek lisans tez danışmanı Prof. Dr. Asuman Türkün ile birlikte kaleme aldığı çalışmada, kentsel mekândaki farklı yerinden edilme ve dışlanma biçimlerini paylaşım ekonomisi platformlarının en büyük oyuncusu olarak tanımlanan Airbnb üzerinden yeniden tartışmak amaçlanıyor. Bu tartışma, 2016 yılından itibaren Kadıköy Rasimpaşa (Tarihi Yeldeğirmeni) Mahallesi’nde Airbnb’nin soylulaşma ve yerinden edilme süreçlerinde oynadığı rol üzerinden sürdürülürken, aynı zamanda günümüzde beklenmedik bir şekilde meydana gelen küresel salgın ile konaklama sektöründeki çarpıcı değişimlerin Airbnb gibi kısa süreli konaklama platformlarını ne ölçüde etkilediği de tartışmaya açılıyor.

Farklı araştırmacıların yazar olarak katkı sunduğu kitap, (a) Kentsel Hafıza, Katmanlar ve Toplumsal Bellek, (b) Kentsel Adalet ve Mekânda Dönüşüm, (c) Kentsel Eşikler ve Tasarım, (d) Kentsel Hareketlilik ve Sınırlar, (e) Kentsel Planlamada Bilgi, İletişim ve Teknoloji, (f) Alternatif Yaklaşımlar ve Planlamada Eleştiri ve (g) Kırsal Planlama ve Planlamada Yeni Arayışlar başlıklı yedi bölümden oluşuyor.

 Kitabın tanıtım metninden:

“Mekânı temel alarak “olana”, “yapılana”, “değişene” ve “dönüşene” odaklanan elinizdeki kitap Melis Oğuz’un Medyascope’ta yaptığı Mekan ve İnsan programının 33 bölümünün metne dönüşmüş, evrilmiş ve büyük bir oranda da geliştirilmiş hâlini içeriyor. Mekânsal çalışmaların nabzını tutan bir derleme olmakla birlikte, aynı zamanda belli bir zaman serisinde gerçekleştirilen program dolayısıyla bir serüvenin de özeti niteliğinde.

Bütün kentsel eylemlerin ya da eylemsizliklerin nesnesi gibi duran mekân en nihayetinde her türlü kentsel ve insani varoluşun öznesi durumundadır. Bu bağlam içinde düşünüldüğünde mekânın sonsuz sayıda versiyonu, zamana ve onun içini dolduran insana göre değişen sonsuz sayıda biçimi söz konusudur. Bu açıdan bakıldığında kitap, kent ve insan için çok dinamik bir olgu hâlini alan mekân üzerine düşünmek isteyenler için heyecan verici bir çalışma.”

Arş. Gör. Gökçe Uzgören’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.