Radyo Televizyon ve Sinema

“İyi” Filmi Festival Seçkisinde!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü üçüncü sınıf öğrencilerinin çektikleri kısa film projesi “İyi”, üç festivalin seçkisinde yer aldı.

Günlük hayatın içerisine sirayet etmiş irili ufaklı meselelere karşı bireylerde oluşan tepkisizliği ele alan kısa film projesi “iyi” ile festival yolculuğuna başlayan Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Kayra Öcal, filmin yolculuğunu bizlerle paylaştı. Öcal bu kapsamda filmin senaryosunun hazırlanmasından kurgu aşamasına, film çekim mekanından post-prodüksiyon sürecine ve festival yolculuğuna kadar birçok konuda görüşlerini aktardı.

Senaryo Süreci Çok Önemli

Deneysel bir film yapmak istediğini aktaran Öcal, zihninde canlandırdığı her şeyin eksiksiz bir şekilde izleyiciye ulaşması için senaryo sürecine çok önem verdiğini belirtti. “Senaryo süreci biraz uzun sürdü, çünkü kafamızın içindeki her şeyin izleyiciye yansıması gerekiyordu” sözleriyle zihindeki düşüncelerin gerçekliğe yansıması aşamasında karşılaşılan zorluklara dikkat çekti. Artık dünyanın kötü bir yöne doğru gittiğini belirten Öcal, bu kötü gidiş karşısında insanların alışkanlığa kapıldığını vurguladı. Senaryonun söz konusu düşünce üzerinden ilerlediğinin altını çizerek sadece ekrandan görerek yaşayan ve kendi başına gelmedikçe tepkisiz kalan insan tipine yönelik bir sorgulama sunduğunu söyledi.

Film Çekimleri İçin İstanbul Gelişim Üniversitesi

Çekimleri bir gün süren film için İstanbul Gelişim Üniversitesi kampüsü kullanıldı. Kurgusunun da aynı süre içinde bitirildiği filmin çekim aşaması için Öcal, boş vakitlerin de bir çekim zamanı olarak ayrıldığının altını çizdi. Özel çekimleri zorlu geçtiğini belirterek filmde kesme olmadığını, “olmasını istemediğimiz bir durum yaşandığında, her aşamayı baştan çekmek zorunda kaldık. Bu zorluğa rağmen tek plan ve tek açı istememin sebebi daha çok dikkat gerektirecek olmasıydı ve böylece her şey kusursuz olana kadar çekecektik, öyle de oldu” sözleriyle vurguladı.

Toplumsal Sorunlara ve Bireysel Duygu Durumlarına Odaklanmaya Devam Edilecek

Filmin en zorlu süreçlerinden birinin haberleri toplamak ve özel ses montajı yapmak olduğunu söyleyen Öcal, arka plandaki bulanık haber görüntüsü ve sesinin önemine değindi. Dünyadan ve Türkiye’den karamsar haberler bulmanın hiç de zor olmadığını belirterek haberleri elemeye gittiklerini ve gelecekte de toplumsal sorunlara ve bireysel duygu durumlarına odaklanmaya devam edeceklerini belirtti.

Bölüm Hocalarından Destek

Festival sürecinin henüz iki hafta olmasına rağmen üç seçki ve bir çeyrek finalistlik elde ettiklerinin altını çizen Öcal, post-prodüksiyon ve festival yolculuğunda bölüm hocalarından destek aldıklarını söyledi.

“İyi”, Lift-off Filmmaker Sessions, First-Time Filmmaker Sessions ve Scout Film Festival Emerging Filmmakers Grant seçkilerini elde etmenin ardından başarılı festival yolculuğunu sürdürüyor. Film ekibinde yer alan ve filme emek veren tüm öğrencilerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.