Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 Minimal Mutfak Eğitimleri’nde Üretimler Sürüyor!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğinde gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesiyle 7-8 yaş grubundaki çocuklar üçüncü kez mutfağa girdi.


Sevgi evlerindeki 7-8 yaş grubundaki çocukların gastronomi alanıyla tanışmalarını ve üretim süreci içerisinde bulunmalarını sağlama hedefiyle yola çıkan Mutfakta Dönüşüm ve Gelişim: Minimal Mutfak Eğitimleri sosyal sorumluluk projesi, çocuklara üretim yapmanın değerini yaşatırken, aynı zamanda çocukların sıfır atık, geri dönüşüm gibi konularda bilinçlenmelerini hedefliyor. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sezgin Savaş’ın danışmanlığında, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü araştırma görevlileri Ayşe Seray Çetin, Emel Çirişoğlu ve Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü araştırma görevlileri Eda Çekemci, Okan Kırbacı yürütücülüğünde gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi, Bahçelievler Şeyh Zayed Çocuk Evleri Sitesi işbirliğinde, sevgi evlerinde yaşamakta olan çocuklar için gerçekleştirildi. Birinci ve ikinci oturumu keyifli bir şekilde tamamlanan projenin üçüncü oturumuna İstanbul Gelişim Üniversitesi C Blok Gastronomi Mutfağı ev sahipliği yapıyor. İlk iki oturumda “doğal renklendirme” ve “atıksız mutfak” temalarında üretimler yapan çocuklar, bu kez “alternatif ürün kullanımı” teması kapsamında bebe bisküvisi yapmayı deneyimledi.

Konu: Alternatif Ürün Kullanımı

Mutfak disiplinine dair genel bir bilgilendirmenin ardından çocuklara, üçüncü oturumun konusu olan mutfakta alternatif ürün kullanımına dair teorik anlatım yapıldı. Tema kapsamında, mutfakta yaygın kullanılan şeker, un gibi malzemelerin yerine alternatif tatlandırıcı olarak bal ve yulaf kullanarak bebe bisküvisi yapan çocuklar, oturumun sonunda kendi ürettikleri bisküvileri tattılar. Tadım esnasında beğenilerini ifade eden çocuklar, kendi el emekleri ile ortaya çıkarttıkları ürünlerin hissiyatını yaşama fırsatı buldular.

“Çocuklar İçin Kurum Dışında Olmak Bile Başlı Başına Bir Deneyim”

Bahçelievler Şeyh Zayed Çocuk Evleri Sitesi’nden öğrencilerle beraber gelen grup sorumlusu Dilber Kaya, çocukların sevgi evinde de birçok aktiviteye katılım sağlayabildiklerini, farklı konularda deneyimler elde edebildiklerini, fakat yine de kurum dışına çıkarak, üniversite ortamında, profesyonel bir mutfakta üretim yapmalarının onlar için bambaşka bir deneyim olduğunu söyledi. Oturum sabahında çocukların özenle hazırlandıklarını sözlerine ekleyen Kaya, sorumlu hocalara ve gönüllü öğrencilere teşekkürlerini sundu.

Dördüncü oturumuyla 3 Aralık 2022 tarihinde sona erecek olan proje ile çocukların, mutfakta atıksız ve doğal üretimin önemi konusunda bilinçlerinin geliştirilmesi öngörülmektedir.