Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık








 “Yeşilin İzinde Sanat” Sosyal Sorumluluk Projesinin İlk Etabı Gerçekleşti!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) ile TEMA Vakfı iş birliğinde düzenlenen, “Yeşilin İzinde Sanat” sosyal sorumluluk projesinin ilk etabı olan söyleşi etkinliği, 30 Ekim 2023 tarihinde İGÜ Firnas Oditoryum’da gerçekleştirildi.


“Yeşilin İzinde Sanat Sosyal Sorumluluk Projesi”, TEMA Vakfı ile iş birliği içerisinde, geri dönüşüm/sıfır atık konularının bir söyleşi ile gündeme getirildiği, doğal pigment yapımı ve atık kağıtların dönüştürüldüğü atölye çalışmalarıyla, ekolojik ve sürdürülebilir sanat-tasarım alanına katkıda bulunmayı ve çevreye duyarlı nesillerle toplumun çevre bilincini artırmayı amaçlayan sosyal sorumluluk projesinin ilk etabı olan söyleşide Songül Çağışlar misafir edildi. Sunuş “Sıfır Atık” temasıyla gerçekleşti.

İnsan Doğanın Bir Parçasıdır

Songül Çağışlar, öncelikli olarak "sıfır atık" kavramının tanıtımı ile sunumuna başladı. Bu kapsamda günlük yaşantımızda atıkları nasıl azaltacağımızdan, nasıl daha az tüketeceğimizden ve farklı şekillerde nasıl değerlendirebileceğimizden bahsetti ve bu konuda farkındalık yaratılmasının önemine dikkat çekti. Doğal kaynakların doğru kullanılması ve israfın önlenmesi konularını da kapsayan, “Düşün, Gerekli Değilse Tüketme”, “Daha Az Tüket”, “Değerlendir, Yeniden Kullan”, “Değiştir, Farklı Amaçla Kullan” ve “Dönüştür, Doğa Kazansın” prensipleri hakkında bilgi verdi. Bu prensipler bağlamında, bir ürünün tasarım aşaması, üretim aşaması ve satın alma aşaması tüketilen kaynakların tahmin edebileceğimizden çok daha fazla olduğunu belirtti. Ayrıca satın aldığımız ürünlerin etiketlerinde hangi sembollerin bulunup bulunmadığının kontrolünü yapmamız gerektiğini örneklerle gösterdi. Son olarak ise günlük hayatımıza katacağımız bazı küçük alışkanlıkların, matara kullanmak, bez gibi uzun ömürlü poşetler kullanmak, kâğıdın her iki yüzünü kullanmak, enerji tasarrufu yapan cihaz kullanmak, mevsimine göre giyinmek ve muslukları ihtiyacımız olmadığında kapatmak gibi uygulamaların genel ölçekte büyük farklar yaratacağını ifade ederek sunuşunu bitirdi.

Pigment ve Kâğıt Yapım Atölyesi İle Devam Ediyor!

Projenin ikinci etabında ise İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin katılımı ile öğrencilerin geri dönüşüm ve çevre bilinci kazanmaları ve sanatın bu konudaki gücünü kavramaları hedeflendiği, doğal pigmentlerin ve atık kâğıtların dönüştürüldüğü özgün bir atölye çalışması gerçekleştirilecek. Son etap ile atölye kapsamında öğrencilerin gerçekleştirdiği çalışmaların izleyicilere sunulduğu bir sergi düzenlenecek.

“Yeşilin İzinde Sanat” sosyal sorumluluk projesine katkıda bulunan tüm öğretim elemanlarımızı ve öğrencilerimizi tebrik ederiz.