Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Vizyondaki Yıldızlar Söyleşi Serisinin Dördüncüsü Film Müziği Başlığıyla Gerçekleştirildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün düzenlediği Vizyondaki Yıldızlar söyleşi serisinin dördüncüsü Film Müziği başlığıyla, müzik yapımcısı ve film müziği bestecisi Mustafa Yazıcıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün düzenlediği Vizyondaki Yıldızlar söyleşi serisinin dördüncüsü Film Müziği başlığıyla, müzik yapımcısı ve film müziği bestecisi Mustafa Yazıcıoğlu’nun katılımıyla, Dr. Öğr. Üyesi Kemal Çipe’nin moderatörlüğünde, 27.03.2021 tarihinde gerçekleştirildi.

Hem reklam hem sinema sektöründe ve özellikle Hollywood’da gerçekleştirdiği projelerle tanınan Mustafa Yazıcıoğlu, dünya müziği ile ilgilendiğini ve her müzik türüne açık olduğunu belirterek müzikle tanışma hikayesini aktardı. 5-6 yaşlarında piyano çalmaya başladığını, bir enstrüman çalmanın aile içerisinde bir gelenek olduğunu, orta okul yıllarında dünya müziği ile tanıştığını, önce tiyatro müziği ardından film müziği ile ilgilenmeye başladığını anlattı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Bestecilik bölümünde eğitim alırken, dünyadaki film müziği alanında eğitim veren üniversiteleri keşfettiğini ve eğitimini yurtdışında sürdürdüğünü de ekleyerek 2005 yılından beri profesyonel olarak film müziği ürettiğini belirtti.

Filmde ses, scoring ve composing alanlarında, Türkiye’deki akademik kariyer ve literatür eksikliğinin işaret edildiği söyleşide, film müziği alanında uygulamalı eğitimin artması gerektiği vurgusu yapıldı. Sektörel anlamda da film müziği alanındaki bütçe eksikliğine ve yetersizliğine değinildi.

Sinema sektöründe departman kültürünün olmadığı yorumu üzerine, yurtdışında ses ve müzik departmanının ayrı çalıştığından söz eden Yazıcıoğlu, müzik yapımcılarının bağlı olduğu ajansların varlığından ve yapımcıların film müziği bestecisi ile anlaşmak için bu ajanslarla görüşmesi gerektiğinden bahsetti. Ajansla ve besteci ile görüşme sonrasında, filmin bir sahnesi üzerinden demo kaydı yapıldığını, film müziği bestecisinin söz konusu sahnenin hangi filme, hikayeye ya da yönetmene ait olduğu bilgisini bilmediğini, yapımcının demolar arasından seçim yaptığını, ilk demolara revize verildiğini ve revize sonrası seçilen demonun bestecisi ile anlaşıldığını ve ancak o zaman bestecinin yapımcı ve yönetmenle tanıştığını aktardı. Bestecilerin tüm bu demo kayıt ve revize süreçlerinde de ücret aldığını sözlerine ekledi.

Müzik telifi ve bu alandaki hukuksuzluklar üzerine de konuşulan söyleşide katılımcıların soruları da yanıtlandı. Kısa film projelerinde müzik ve ses dizaynı konusunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği, hangi programların kullanılabileceği, film müziği alanında kariyer yapmak isteyenlerin nereden başlaması gerektiği gibi sorular cevaplandırıldı.

Değerli bilgilerini bizlerle paylaşan Mustafa Yazıcıoğlu’na teşekkür ederiz.
 
Ek: Vizyondaki Yıldızlar Söyleşileri Nisan ayı içerisinde de devam edecek. Bir sonraki etkinlik 03.04.2021 tarihinde yapımcı, yönetmen, yazar Fehmi Gerçeker’in katılımıyla gerçekleştirilecek. Sinema ve televizyonda yapım, yönetim ve nörosinema konularının konuşulacağı söyleşiye tüm üniversite öğrencileri davetlidir. Etkinlik linki için Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü duyurularını takip edebilirsiniz.


Haberler

Tüm Haberler