Doç. Dr. Aslı Albayrak’tan Yeni Yayın!

17.02.2021 Çar 01:05

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslı Albayrak’ın “Kore Mutfağı” başlıklı kitap bölümü “Dünya Mutfak Kültürleri” kitabında yayımlandı.

dünya mutfak kültürleri
29 farklı üniversiteden toplamda gastronomi alanında çalışan 60 akademisyen tarafından kaleme alınan “Dünya Mutfak Kültürleri” kitabında 30 bölüm yer almaktadır.  Doç. Dr. Aslı Albayrak ve Seda Oyan’ın kaleme aldığı “Kore Mutfağı” bölümü ise 19. Bölümde yer almaktadır. Bölümde Kore mutfağı; Kore mutfak kültürünün tarihsel gelişimi, Kore mutfağına özgü yiyecek ve içecekler, Kore mutfağında öğünler, Kore mutfağına ait gelenekler olmak üzere 4 başlık altında incelenmiştir.

Aşağıda bölümde incelenen başlıklardan alınan kısa alıntılar yer almaktadır.

Kore Mutfağına Özgü Yiyecek ve İçecekler;

Kore yemeklerinin her biri sezonun renkleri, kokuları, dokuları ve lezzetleri ile doludur ve bu lezzetleri keşfeden insanların bilgeliğini yansıtır. Yiyecek ve tıbbın aynı kökten geldiği felsefesini ele alan Kore Mutfağı, öncelikle besleyici sebze yemeklerinden oluşur. Namul yani terbiyeli sebzeler, büyük bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Et ve balık, doğal lezzetini korumak için kızartma yerine buharda pişirilerek, kaynatılarak ya da tavada pişirilerek hazırlanır (Yun, 2013; Park, 2015).

Kore’deki belirgin iklim değişiklikleri, farklı gıdaların üretilmesinde rol oynamıştır. Gıdaların korunması için fermantasyon tekniği kullanılmıştır. Kore mutfağının en önemli fermente gıdası Kimchi’dir. Bin yıllık mutfak bilgeliği olarak da adlandırılan Kimchi her sebze ile yapılabilmektedir….

Kore Mutfağında Öğünler;

…Kültür ve coğrafya kişilerin bir taraftan beslenme alışkanlıkları üzerinde etkili olurken diğer taraftan da her öğünün özellik ve karakterini belirlemektedir. Kore mutfağı, bu bakış açısıyla değerlendirildiğinde özellikle bölgede fazla şekilde yetiştirilen pirincin, çorbaların, mezelerin ve balık türevlerinden yapılan yemeklerin yaygın olarak tüketildiği görülmektedir. Kore’de genellikle üç öğün yemek yenilmektedir. Şehirde yaşayan Koreliler kahvaltıda süt ve ekmek yerken kırsal kesimlere doğru gidildikçe kahvaltıda lapa (juk) ve çorbaların yer aldığı görülmektedir (Polat, 2015)….

Kore Mutfağına ait daha detaylı bilgi için kitap bölümünü inceleyebilirsiniz.

Doç. Dr. Aslı ALBAYRAK’ı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.