Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Bizce İstanbul Projesi Ekibinden “İstanbul'un Mimarları” Başlıklı Yeni Bir Araştırma Serisi

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aykut Koordinatörlüğü'nde fakültenin farklı bölümlerinden öğrenciler ile yürütülen Bizce İstanbul Projesi, İstanbul’un kültürel mirasını doğru tanıtarak, sanatına, kültürüne sahip çıkan bir gençlik oluşmasında farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade ettikleri proje kapsamında son olarak “İstanbul Mimarları” başlıklı bir araştırma serisine devam etmektedir.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aykut, yürütücülüğünü yaptığı "Bizce İstanbul Projesi" için “Bizce İstanbul, doğduğumuz/yaşadığımız/okuduğumuz şehir olarak her birimiz için ayrı anlamlar taşıyan bu şehri üniversitelilerin gözüyle anlatma, anlamlandırma, yaşatma projesi. Bir anlamda, gençlerin aracılığıyla, şehre hak ettiği değeri, saygıyı gösterebilmenin de bir yolu belki.” ifadelerini kullanmıştır.




Bizce İstanbul, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin farklı bölümlerinden öğrenimleri süren öğrenciler ve mezunların beraber yer aldığı ekibe proje süreci ile ilgili görüşlerini sorduk.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı 3. sınıf öğrencisi Rümeysa Hilal Tonbul çalışma prensiplerini şu şekilde ifade ediyor:

“Bizce” sloganıyla oluşturduğumuz projemizi kendimizden bir değer katarak; ilgilendiğimiz, sevdiğimiz konu başlıklarında üretiyoruz ve paylaşıyoruz. İş üstünde ve bir şeyin her şeyini, her şeyin bir şeyini öğrenme prensibiyle çalışıyoruz. Bu benim için projenin en heyecan verici kısmı. 


Sinema ve Televizyon bölümü mezunu İrem Keskin ise projenin akışından şu şekilde bahsediyor:

"Bizler aslında projeye başlarken İstanbul’u vloglamak temeliyle yola çıktık fakat içinde bulunduğumuz süreç içerisinde projemizi geliştirip başka alanlarla da üretim yapmayı hedefledik. Zamanla herkes ilgili olan alanlarda seriler üretmeye başladı. Bu serilerin hepsinde farklı amaçlarla yola çıkıyoruz. İstanbul’u tanıyoruz, tanıtıyoruz."

Bizce İstanbul kapsamındaki Instagram üzerinden devam eden İstanbul’un mimarları serisi bir süredir devam ediyor. Araştırma sürecini yürüten İç Mimarlık bölümü 3. sınıf öğrencisi Ahmet Taha Demirci, serinin oluşum sürecini ve konu olan önemli mimarların seçim sürecini şu şekilde açıklıyor:

"İstanbul'un Mimarları" serisi uzun zamandır yapmak istediğim bir seriydi, başlangıçta "İstanbul'un Mimarı" olarak sadece Mimar Sinan'ı ele almak istedim. Bunun akabinde fikrimi Pelin hocamız ve arkadaşım Seray'ın önerileri ile İstanbul'un Mimarı'ndan "İstanbul'un Mimarları'na çevirerek daha kapsamlı bir seri başlattım. Mimar Sinan'ı ve eserlerini ise yeni bir seride sizlere anlatacağız. Seriyi ise arkadaşım Seray Nisa Yavuz (İç Mimarlık, 3. sınıf Öğrencisi) ile birlikte yapmayı planlıyoruz.

Mimar seçimlerini ise İstanbul'da farklılık yaratmış ve İstanbul'un mimarisinde önemli yeri olan mimarları seçerek gerçekleştiriyoruz Bunun yanı sıra proje hocamın ve bu seri ile birbirini desteklemesi için bir eserler serisi başlatan Seray Nisa Yavuz'un önerileri de seçimlerimde etkili oldu.” 

"İstanbul’un Mimarları" serisinde incelenen ilk mimar ise Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen isimlerinden, Vedat TEK.

vedattekvedattek2
Serinin devamında ise Emre Arolat, Mimar Kemaleddin, Emin Onat, Sarkis Balyan,Sedat Hakkı Eldem, Alexandre Vallaury, William James Smith gibi önemli mimara yer verilmeye devam edilecek.

Son olarak Ahmet Taha Demirci araştırma serisinin ve Bizce İstanbul Projesi’nin kendisine kattıklarını şu şekilde açıklıyor:

“Öncelikle "İstanbul'un Mimarları'' serisi ufkumun ve mimari bilgimin genişlemesi açısından benim için çok yararlı ve zevkli bir seri oldu. Yaptığım her seri benim için bir motivasyon kaynağıdır. Bölümüm ile ilgili olan seriler ise bu seri gibi ben de büyük bir motivasyon sağlamaktadır. "Bizce İstanbul'' projesi ise bana farklı bakış açılarından bakmayı, birlikte çalışmayı, birlikte öğrenmeyi öğretti ve öğretmeye de devam edecek. Öğrenme kavramı benim için en büyük motivasyon; hem grup için hem seriler için. Yoğun olarak kullandığımız Instagram hesabımızda yaptığımız işler, takip edenlerin yorumları, fikirleri ve bazen takipçilerimizin serilerimize eklemeler yapmaları bizim için çok büyük bir motivasyon kaynağı. Aldığımız tepkiler genel olarak iyi ve yapıcı olduğu için yazılan her yorum bizi sevindirmekte.”

"İstanbul'un Mimarları" serisini ve de Bizce İstanbul Ekibinin diğer serilerine ulaşmak için projenin sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

Bizce İstanbul Youtube Kanalı için TIKLAYINIZ.
Bizce İstanbul Instagram hesabı için 
TIKLAYINIZ.
S
orularınız için ekibe bizceistanbul01@gmail.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Haberler

Tüm Haberler