Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Zeynep Abacı ''Storyboard Teknikleri'' Adlı Derse Konuk Oldu!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Grafik Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Zeynep Abacı ‘’Storyboard Teknikleri’’ adlı derse konuk oldu.
Arş. Gör. Zeynep Abacı iki saatlik ders sürecinin ilk yarısında teorik anlamda storyboard tekniklerinin uygulama yöntemlerinden, öneminden ve film yapımı sürecindeki rolünden bahsetti. Storyboard’ı ‘’bitmiş bir film’’ olarak tanımlayan Abacı, projenin okunması anlamında bu yöntemin bir prospektüs gibi önemli olduğunu vurguladı. İletişimin temelinin ‘görme’ ile başladığını belirten Abacı, ifadeyi sağlıklı bir şekilde yansıtabilmek adına tüm disiplinlerin temel çizim teknikleri ve temel sanat eğitimi almaları gerektiğini dile getirdi. Sinema-Televizyon Bölümü öğrencileri olarak geleceğin yönetmen, senarist, yapımcı vb. adaylarına hitaben görselliğin önemini ve fikirlerin görsel olarak ifadesinin önemini vurgulayan Abacı, yurtdışında bir meslek dalı olarak kabul gören ‘’Storyboard Artist’’ kavramından bahsederek bu alana yönelmek isteyen öğrencilere ‘’Storyboard Teknikleri’’nin sektördeki öneminden bahsetti.

Dersin ikinci yarısında öğrencilerin uygulama yapabilmeleri adına temel çizim teknikleri ve figür çiziminde dikkat edilmesi gereken noktalara ve anatomik oranlara değinen Abacı, öğrencilerle birlikte uygulama yaptı. Figür çizimine dair temel prensipleri, aks ve rakursi gibi bilgileri görsel olarak aktardıktan sonra, frontal, profil ve arkadan görünümlü bir figürün nasıl kağıda aktarılacağına dair bilgiler paylaştı. Öğrencilerin edindikleri bilgileri pratiğe aktarmasından sonra iç mekan ve açılar konusuna değinen Abacı, bir iç mekanı hangi açılardan storyboarda yansıtabilecekleri konusunu uygulamalı olarak gösterdi. Kamera açılarına bağlı olarak bir mekanın perspektif anlamda değişimini storyboard karelerine nasıl aktaracakları konusunda rehberlik yapan Abacı, öğrencilerle eş zamanlı olarak uygulama yaptı.

Dersin sonuna doğru Öğr. Gör. Kerem Yükseloğlu’nun belirlediği metin üzerinden kendi storyboardlarını tasarlayan öğrencilerin çalışmaları, dersin koordinatörü ve Arş. Gör. Zeynep Abacı tarafından yorumlandı.


Haberler

Tüm Haberler