Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin’den Röportaj!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin İstanbul piyasasındaki keklerde yer fıstığı kalıntısı üzerine konuştu.
Yer fıstığına alerjisi olan tüketici bireyleri ve gıda üreticilerini bilinçlendirmek ve uyarmak adına İstanbul piyasasındaki keklerde ELISA ile yer fıstığı kalıntısı arandı. Etiketinde yer fıstığı içermediği belirtilen 42 adet ambalajlı kek ve satıcı tarafından yer fıstığı içermediği bildirilen 42 adet ambalajsız açık kek olmak üzere toplamda 84 adet kek örneği toplandı.

Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin toplanan ambalajlı keklerin %2,4’ünde, ambalajsız ürünlerin ise  %37.8’inde yer fıstığı kalıntısı tespit edildiğini söyledi. Özellikle yer fıstığına alerjisi olan bireyler adına bu oranların oldukça yüksek olduğunu belirten Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin,
 
“Ambalajlı ve ambalajsız olarak satışa sunulan kek örneklerinin değişik miktarlarda yer fıstığı kalıntısı içermesinin Türk Gıda Kodeksi kriterlerine uygun olmadığı ve bundan dolayı da halk sağlığını tehdit edebileceği kanaatine varıldı”  dedi.
 
Yer fıstığı alerjisinin anaflaktik şok gibi ani ve ciddi sorunlara neden olabileceğinden dolayı daha dikkatli davranılması gerektiğini belirten Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin,
 
“Yer fıstığı alerjisi aslında çocukluk döneminde ortaya çıkabildiği gibi bazı bireyler yetişkinlik döneminde de yer fıstığına karşı alerji geliştirebilmektedir. Bazı çok duyarlı bireylerde mikrogram kadar küçük alımlar bile reaksiyonlara sebep olabiliyor. Miligram miktarındaki alımlar ise anaflaktik şok gibi sistemik reaksiyonlara neden olmaktadır. Bu da ölümlere kadar gidebilmektedir. Aslında bu durum yer fıstığı alerjisinin ne kadar tehlikeli ve ciddi bir alerji olduğunu göstermektedir. Yer fıstığı gibi yağlı tohumlar anaflaktik şok gibi ani ve ciddi seyreden durumlara sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda da bir an önce hastaneye başvurmak gerekiyor” diye belirtti.

GIDA ALERJİSİ İÇİN ÖNEMLİ NOKTA  “İÇERİK VE ETİKETLEME”
 
Çetin, gıda alerjilerinin henüz bir tedavisinin olmadığının altını çizerek alerjen olan gıdadan uzak durulması noktasında üreticilerin içerik belirtmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek şu açıklamalarda bulundu:

“Yer fıstığı alerjisi belirtileri arasında solunum yollarında daralma, ürtiker, egzama ve yutakta ödem gibi önemli belirtiler vardır. Az miktarda maruz kalınırsa kaşıntı gibi basit bir reaksiyon da olabilir ama bu kişinin duyarlılığına göre de değişebilmektedir. Ceviz ve yer fıstığı gibi gıda maddeleri solunum yoluyla bile alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Gıda alerjilerinin henüz bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu yüzden alerjiden korunmadaki en etkili yöntem alerjiye sebep olan gıdaların belirlenip diyetten tamamen çıkarılmasıdır. Bu noktada da etiketleme önem taşımaktadır. Gıda üreticileri ilgili yönetmelik doğrultusunda satışa sundukları ürünlerin etiketinde alerjen maddelerle ilgili tüketiciye bilgi vermek zorundalar. Burada tüketiciye düşen görev de etiket okumaya dikkat etmektir. Özellikle alerjisi olanlar kesinlikle etiket okumayı ihmal etmemelidir.”

Ulusal haber kanallarında yayınlanan röportajın detaylarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.


https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/ambalajsiz-keklerde-olumcul-risk-1883277

https://www.aksam.com.tr/mor-papatya/bu-kek-zehirliyor-yer-fistigi-alerjisi-olanlar-dikkat/haber-1218731

https://yeniistiklal.com/haberler/ambalajsiz-keklerde-olumcul-risk-381976
,
https://www.dailymotion.com/video/x85dj7x

https://www.starhaber.net/ambalaji-olmayan-keklerde-olum-tehlikesi/


Haberler

Tüm Haberler