Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğrencisi Onur Karakuş, TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali Deneyimini Paylaştı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) tarafından düzenlenen TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali çekim ekibinde görev alan Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 2. sınıf öğrencisi Onur Karakuş, festivale ve festivalde çalışma sürecine dair deneyimlerini aktardı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) tarafından düzenlenen TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali çekim ekibinde görev alan Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 2. sınıf öğrencisi Onur Karakuş, festival sürecindeki deneyimlerine yönelik sorduğumuz soruları yanıtladı.

1. Merhaba, kendinizden kısaca bahseder misiniz? 

Merhaba, ben Onur Karakuş, Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Çocukluğumdan beri fotoğraf çekmeye yoğun bir ilgim vardı. Bu yeteneğimi sinemaya olan ilgimle birleştirmeye karar verdim. Şu anda her iki ilgi alanımı birleştirerek çıktığım yolculukta ekip arkadaşlarımla beraber çektiğimiz kendi kısa filmlerimizde görüntü yönetmenliği ve kameramanlık yapıyorum. Aynı zamanda okulumuzun İletişim Koordinatörlüğü çekim ekibinde yer almaktayım.
 
2. TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali’nde hangi görevde yer aldınız? Festival sürecini kendi deneyimlerinizle paylaşır mısınız?

Festival sürecinde çekim ekibinde yer aldım. Festival gününe kadar hocalarımız ve tüm TAYF ekibi olarak toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılarda ekiplerimiz belirlendi, görev dağılımlarımız yapıldı, üçer kişilik ekiplere ayrıldık, uzun ve heyecanlı bir hazırlık süreci yaşadık. Festivalin ilk günü ekibimle beraber kurmaca-belgesel kategorisinde finale kalan film gösterimlerinin yapıldığı salonda gerçekleşen aksiyonların çekimini yaptım. İlk günün kapanışı olarak da Hande Kaptan'ın konuk olduğu 'Bir Oyuncunun Yolculuğu' isimli  söyleşimizin çekimini yaptım. İkinci gün ekibimle beraber film gösterimlerinin çekimlerine devam ettim. Fırsat buldukça söyleşilere katıldım, farklı kategorilerde finale kalan filmleri izledim. Üçüncü gün Vitray Yapımı Atölyesi’ne katıldım. Daha sonrasında Cansu Boğuşlu'nun konuk olduğu 'Setlerde Bir Kadın Yönetmen/Görüntü Yönetmeni' isimli söyleşimizin çekimini gerçekleştirdim. Festivalimizin gala gecesinde ise erkenden galanın yapılacağı otele gittik. Ekip arkadaşlarımla görev dağılımı yaptık ve ekipmanlarımızı hazır hale getirdik. Konukların gelmesiyle birlikte önce kokteyl daha sonra açılış konuşmalarıyla birlikte gece başlamış oldu. Festivalde ödül kazanan film sahiplerine ödülleri verildi. Gece boyunca gerçekleşen bütün bu aksiyonların çekimini yaptım. Bu güzel gecenin sonunda hocalarımız ve tüm TAYF ekibi olarak kendi aramızda ufak bir kutlama yaptık.
 
3. Daha önce başka bir festivalde görev almış mıydınız? Festivalde görev almış olmak size ve kariyerinize ne gibi kazanımlar sağladı?
 

Daha önce herhangi bir festivalde görev almadım. TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali'nde görev almak, bana profesyonel bir organizasyonda çalışmanın inceliklerini öğretti. Böylesine yoğun bir süreçte spontane gelişen olaylarda bir kameraman olarak nasıl hızlı ve pratik olmam gerektiğini öğrendim. Festival süresince sektördeki önemli isimlerle tanışma ve network edinme fırsatım oldu. Festival boyunca birçok kısa film izleme fırsatım olması bana bir sinemacı olarak neleri yapıp yapmamam gerektiği konusunda fikirler verdi. Festival 4 gün sürdü ama edindiğim bilgi ve tecrübeler bana uzun yıllar boyunca yol gösterecek.
 
4. Festivallerde ve bu tür büyük etkinliklerde yer almayı düşünen arkadaşlarınıza ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? 

Bence öncelikli olarak yoğun tempoda çalışmayı sevmeleri gerekiyor. Takım çalışmalarını seviyor olmaları gerekiyor çünkü bu tür etkinlikler gerçekten çok büyük ekiplerle ve emeklere gerçekleştiriliyor. Gerektiğinde kriz anını yönetebilmeleri, spontane gelişmelere ayak uydurup ona göre hareket etmeleri gerekiyor.

Öğrencimiz Onur Karakuş’a özverili çalışmaları ve katkıları için teşekkür ederiz.