Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 Geleceğin İletişimcilerinin TRT’de Staj Günleri!


Geleceğin İletişimleri yarışmasında birincilik elde etmiş olan İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri stajlarını TRT’de gerçekleştirdi.


Geleceğin İletişimcileri yarışmasında birincilik ödülü kazanan Melek Çetinkaya, Tuğçe Çeşmeci ve Sema Arslan yarışmada elde etmiş oldukları otuz günlük staj hakkını yaz döneminde Haziran-Eylül ayları arasında kullandı. Stajlarını TRT İç Yapımlar ve TRT Radyo’da tamamlayan öğrenciler, yarışmadan kazandıkları birincilik ödülünü sektör deneyimi ile birleştirdi. Staj boyunca çekim ve yapım süreci, canlı radyo yayıncılığı, metin yazarlığı, radyo bütçelendirme gibi konularla ilgili deneyimler kazanmanın yanında öğrencilerimiz sektördeki önemli isimlerle tanışma fırsatı buldu. TRT gibi önemli bir kurumda staj yapmanın mutluluğunu yaşayan ve ilgili fırsatı elde ettiği için memnuniyetini dile getiren öğrencilerimizin staj deneyimleriyle ilgili duygu ve düşüncelerine başvurduk…

TRT İç Yapımlar’da yaz stajını sürdüren Melek Çetinkaya, sürece dair duygu ve düşüncelerini paylaştı:
 
“Geleceğin İletişimcileri yarışmasında birincilik elde etmek bizi çok mutlu eden bir şeydi. Bu vesileyle de TRT’nin staj imkanı sağlaması büyük bir fırsat oldu. Sektörden bir çok isimle tanıştım ve onlarla çalışma fırsatı yakaladım. Aynı zamanda küçükken izlediğim programların yapımcılarıyla tanışmak, onlarla ekip olmak benim için maneviyatı yüksek bir deneyimdi. Televizyonculuğa dair sadece çekim süreçlerini değil yapım aşamasını da öğrendim. Sinemadan sonra televizyon dünyasını da keşfetmeme vesile olan TRT ekibine, hocalarıma ve takım arkadaşlarıma teşekkür ederim.”
 
TRT İç Yapımlar’da stajını sürdüren Tuğçe Çeşmeci de sürece dair memnuniyetlerini dile getirdi:
 
“TRT Geleceğin İletişimcileri yarışmasından ekip arkadaşlarım ile kazandığımız TRT staj hakkı sayesinde 1 Temmuz 2022 tarihinde TRT İç Yapımlar’da staja başladım. İç yapımların bünyesinde bulundurduğu sayısız kanalın programlarında bulunma fırsatım oldu. Gerek yapımcı gerek yönetmen, alanında profesyonel isimlerle tanışıp program süreçlerinin başından sonuna kadar nasıl işlediğini öğrendim. Bu stajın bana her açıdan çok fazla şey kattığını düşünüyorum ve bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum.”
 

Stajını TRT Radyo’da sürdüren Sema Arslan ise hayallerinden bahsederek staj sürecinde kendini nasıl geliştirdiğinden söz etti:
 
“Lise yıllarında ‘Kendi radyo programım olsa nasıl olurdu?’ diye hep düşünürdüm. Bu yüzden TRT İstanbul Radyosu’nda staj hakkına sahip olmak benim için büyük bir şans oldu. Hem canlı radyo yayınlarını hem metin yazarlığını hem de radyo bütçelendirmeyi yerinde görüp öğreniyorum. Yakın tarihlerdeki sözleşmeleri kendim hazırladım. Bu konuda gelişmek beni mutlu etti. Bana sürekli destek olan TRT İstanbul Radyosu’ndaki aileme, hocalarıma ve her daim beni cesaretlendiren takım arkadaşlarım Melek Çetinkaya ve Tuğçe Çeşmeci'ye teşekkür ederim.”
 
TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması’nda, Dijital Yayıncılık kategorisinde, Podcast Yayıncılığı alanında proje üreten Melek Çetinkaya, Tuğçe Çeşmeci ve Sema Arslan, “Kadının Portresi” adını verdikleri yayınlarında, her bölüm, alanında öncü bir kadını merkeze almışlardı. Dünya üzerinde iz bırakmış güçlü ve başarılı kadınların mücadelelerini anlatmayı amaçlayarak ilham verici hikâyeleri çoğaltmayı ve görünür kılmayı hedefleyen projeleriyle birincilik ödülünü ve TRT’de staj yapma hakkını kazanmışlardı.

Melek Çetinkaya, Tuğçe Çeşmeci ve Sema Arslan’a deneyimlerini paylaştıkları için teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.