Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 “Sektöre Dair” Söyleşi Serisinin İlk İki Etkinliği Çevrimiçi Olarak Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon Sinema bölümü ile Sinema Kulübü ortaklığında gerçekleştirilen, “Sektöre Dair” başlıklı söyleşi serisinin ilk etkinliği 28.12.2020 tarihinde yapımcı İpek Erden ile; ikinci etkinliği 29.12.2020 tarihinde yapımcı İpek Erden, yönetmen Kerem Yükseloğlu ve yönetmen R. Hakan Arslan ile gerçekleştirildi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon Sinema bölümü ile Sinema Kulübü ortaklığında, 28.12.2020 ve 29.12.2020 tarihlerinde iki ayrı söyleşi düzenlendi. “Sektöre Dair” adıyla düzenlenen söyleşilerin ilki, yapımcı İpek Erden ile gerçekleştirildi. İkincisi ise yapımcı İpek Erden, yönetmen R. Hakan Arslan ve yönetmen Kerem Yükseloğlu katılımıyla gerçekleştirildi.


SEKTÖRE DAİR #1: İPEK ERDEN İLE SİNEMADA YAPIM

İpek Erden ile Sinemada Yapım başlıklı söyleşi, yapımcı İpek Erden’in katılımıyla, Radyo Televizyon ve Sinema bölümü öğretim görevlisi Kerem Yükseloğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirildi. “Yapımcı kimdir, ne iş yapar?” sorusuyla başlayan söyleşide, sinema ve televizyon sektöründe yapım ekibinin hangi aşamalarda görev aldığı konuşuldu. Bir sinema filmine nasıl yapımcı bulunabileceği, yapımcının film için hangi yollarla bütçe bulabileceği, bir sinema filminin yapım ekibinde kimlerin yer aldığı gibi sorular cevaplandırıldı.

“Yapımcı, bir projenin başından sonuna yolunu çizen, aynı zamanda yönetmene de yol arkadaşlığı yapan kişidir.”

Yapımcılık mesleğine dair var olan mitlerin konuşulduğu söyleşide, katılımcılar yapımcı İpek Erden’e sektörel anlamda merak ettikleri soruları yönelttiler. Yapımcının çok zengin olması gerektiği düşüncesinin bir yanlış yorumlama olduğunu ifade eden Erden, yapımcının finansmanı sağlama misyonunun bu yanlış yoruma yol açtığını belirtti.



SEKTÖRE DAİR #2: BİR YAPIMCI İKİ YÖNETMEN BİR FİLM

“Sektöre Dair” etkinlik serisinin ikincisi, Bir Yapımcı İki Yönetmen Bir Film başlığıyla, yapımcı İpek Erden, yönetmen R. Hakan Arslan, yönetmen ve öğretim görevlisi Kerem Yükseloğlu’nun katılımıyla, Radyo Televizyon ve Sinema bölümü araştırma görevlisi Eda Çekemci’nin moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Etkinlik, yapımcılığını İpek Erden’in, senaristliğini ve yönetmenliğini R. Hakan Arslan ve Kerem Yükseloğlu’nun ortak gerçekleştirdiği Tek Yön kısa filmi üzerinden, bir filmin yapım sürecini konu aldı. Tek Yön filmi özelinde bir filmin hikayesini oluşturmak, senaryosunu yazmak, projeye destek bulmak, yapımcı – yönetmen ilişkisi, filmin set (çekim) süreci, post (kurgu) süreci gibi konular üzerine konuşuldu.

Etkinlik sonunda katılımcılar, film ekibine merak ettikleri soruları yönelttiler.

Radyo Televizyon ve Sinema bölümü ikinci sınıf öğrencisi ve aynı zamanda Sinema Kulübü başkanı olarak da görev yapan Tuğçe Çeşmeci, etkinliklerin ilham verici olduğunu ifade ederken, kulübün ilerleyen zamandaki etkinliklerinden bahsetti:

Sinemada Yapım ve Bir Yapımcı İki Yönetmen Bir Film etkinliklerimizin daha hedeflerinin başında olan bizler için çok yararlı ve eğitici etkinlikler olduğunu düşünüyorum. Bu etkinliklerde biz; filmlerimizi ne yönde finanse edeceğimizden tutun da yazdığımız senaryoların hayata geçiş sürecine dair birçok bilgi edindik. Bu bilgilerin yanı sıra katılımcıların kendi sektöre giriş hikayeleri de hepimize ilham kaynağı oldu, cesaretlenmemizi sağladı. İlerlemek istediğim yönde gidebilmem için önümde çok da büyük engeller olmadığını fark ettim.

Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde okumayan üyelerimiz de bu etkinlikleri eğlenceli ve eğitici bulduklarını dile getirdiler. İzledikleri filmlerin hangi aşamalardan geçip de önlerine geldiğini görmelerinin onları daha da heyecanlandırdığını belirttiler.

Sinema Kulübü olarak bu tarz eğitici söyleşilere sektördeki farklı iş alanlarından isimlerle devam edeceğiz ve bunların yanı sıra üyelerin oylarıyla seçilen filmleri hep beraber izleyeceğiz. Sinema Kulübü başkanı olarak üyelerimizin bu zor zamanlarda keyifli vakit geçirebilmeleri ve aynı zamanda kendilerini olumlu yönde geliştirebilmeleri en büyük hedeflerimden biri.”

Sinema Kulübü’nün etkinliklerinden haberdar olmak için kulübün resmi Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.


Hazırlayan: Arş. Gör. Eda Çekemci