İletişim ve Tasarımı

İletişim ve Tasarımı Bölümü Sosyal Sorumluluk Projesi “SOZOP”

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İletişim ve Tasarımı Bölümü öğrencileri “Sosyal Zorunluluk Projesi (SOZOP)” adı altında dijital bağımlılık teması ve kitap okuma alışkanlıkları üzerine sosyal medya üzerinden çalışmalar gerçekleştirmeye başladı.

Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar bulunmaktadır. Ancak kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünü kaybetmesi, teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabilmektedir. Teknoloji kullanım süresi arttıkça çocuk ve gençlerde düşünce süreçlerinin bozulduğu, kişiler arası duyarlılıkların azaldığı, genel sağlık düzeyinin düştüğü ve obsesif, depresif, kaygılı, düşmanca, fobik, paranoid düşüncelerin arttığı gözlenmektedir. Yoğun bir şekilde internet kullanan ve bilgisayar oyunları ile zamanını geçiren çocukların, sosyal gelişimlerinin önemli ölçüde gerilediği, öz güvenlerinin düşük, sosyal kaygı düzeylerinin ve saldırganlık davranışlarının ise yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalar, internette fazla zaman geçiren çocuk ve gençlerin giderek yalnızlaştığını ve yüz yüze ilişki kurmakta güçlük yaşadıklarını ortaya çıkarmıştır.

Bu bağlamda İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İletişim ve Tasarımı Bölümü öğrencileri “Sosyal Zorunluluk Projesi (SOZOP)” adı altında dijital bağımlılık teması ve kitap okuma alışkanlıkları üzerine sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmeye başladılar. Projenin amacı; teknoloji bağımlılığı konusunda özellikle genç kuşağı bilgilendirme amacı ile sosyal medya mecralarından olan “Instagram” uygulaması üzerinden hem eğlenceli hem de bilgilendirici post ve video paylaşımları yapmaktır. Bu paylaşımlar Podcast, tanıtım afişleri, online röportaj, tepki videosu, münazara, kamera arkası, sıradaki konu için anket gibi çalışmalarla farkındalık oluşturacak içeriklerini kapsayacaktır.

Bu kapsamda SOZOP şubat ayında paylaşımlarına başlamıştır. Projede yer alan öğrenciler "neden sosyal zorunluluk ismiyle yola çıktılar?" ve "projede yer almak onlara neler hissettiriyor" yönündeki görüşlerini dile getirmektedir:

“Benim için, insanların içten içe bilmesi gereken ve yapmak için teşvik beklemeleri gerektiği, aslında sorumluluklarımızın bir zorunluluk olduğu, her insanın bunu fark etmesini amaçladığım bir durum. Sosyal Zorunluluk Projesi de 'yapılsa da olur yapılmasa da' algısını kökünden budamaya istekli bir proje benim gözümde. Bu projenin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.” HANDE PALA

“Toplumda var olan 'zorunlululara' farkındalık yaratmak için bir aradayız. İçinde bulunduğum ekip ile manifestomuzda da belirttiğimiz gibi bunu bir  'hayır işi' normundan sıyırıp 'sosyal bir zorunluluk' olduğunu gözler önüne sermeyi planlıyoruz.” MELEK GÜLŞEN

“Globalleşen dünyada sosyal sorumluluklar artık herkes için birer sosyal zorunluluktur. Benim için bu farkındalığı kazandırmak için atılan ilk adım olmalıdır. SOZOP ile bu yolda yürüyecek olmak beni heyecanlandırıyor.” MELİKE SÖALP

“Değişen dünya, yerine değişen ihmalkarlıklarımızı da beraberinde getiriyor. Akıntıya kapılmak veya dizginleri ele almak arasında bir tercih yapmak mecburiyetini hepimiz dönem dönem hissediyoruz. SOZOP değişen ihmalkarıklarımızın farkına vardırmakla birlikte topluma öncü olabilecek ve bu faydacılığı genç ve dinamik bir şekilde elden ele yayabilecek potansiyelde bir proje. Bu projede yer almak benim için onur verici.” FİRDEVS GÜLŞAHİN

“SOZOP nedir sorusuna toplumsal sorunlarla karşı duyarlı olmayı ve bunların çözümlerine katkıda bulunmayı ifade etmektedir diyebiliriz.” REŞAT UZUNER

“Toplumsal sorunlarmıza farkındalık yaratmak ve zorunluluklarımıza ayna tutmaktır. Toplumsal yozlaşmaya dur demek için bir aradayız. SOZOP'un bir parçası olmak heycan verici.” ENES DALGIÇ

SOZOP Instagram kullanıcı adı: sozoproject

Hesaba buradan da ulaşabilirsiniz.