Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İletişim ve Tasarımı








 Dr. Öğr. Üyesi Çağlayan Hergül, Uluslararası Sempozyuma Katıldı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İletişim ve Tasarımı Bölümü öğretim üyelerinden olan Dr. Öğr. Üyesi Çağlayan HERGÜL 29-30 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleşen Uluslararası Türk Kültür ve Sanatı ve Sempozyumu’na katıldı.


Ankara Etimesgut Belediyesi’nin düzenlediği “Uluslararası Türk Kültür ve Sanatı Sempozyumu” 20’ye yakın üniversitenin desteğiyle 29-30 Ekim’de Zoom üzerinden gerçekleşmiştir. Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki sempozyumun açılış programına Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Etimesgut Kaymakamı İzzettin Sevgili, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel ve daha birçok akademisyen katıldı.

Basından da ilgi gördü

Sempozyumda 22 yurt dışı ve 60 yurt içi üniversiteden 230 bilim adamı yer aldı. 24 ana konu olmak üzere 160 bildiri sunulmuştur. Çeşitli ülkelerden katılım sağlayan bilim insanları Türklüğü ve bu kimliği oluşturan kültür ve sanat unsurlarını konuştu. Uluslararası Türk Kültür ve Sanatı Sempozyumu, instagram ve Twitc TV  ve Youtube platformu üzerinden canlı olarak yayınlanmıştır.

Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Halk Bilimi, örf, adet ve gelenekler, Türk birlik ve beraberliği, güzel sanatlar, felsefe, görsel sanatlar, moda ve tasarım, gastronomi, arkeoloji, mimari, çağdaş Türk lehçeleri, mimari, renk sembol ve damgalar, el sanatları konularını kapsayan sempozyuma ulusal ve yerel basın büyük ilgi gösterdi.

Önemli olan literatürümüzde az bilinen Fergana bölgesinin tarihi mimari potansiyelini ortaya koymaktı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İletişim ve Tasarımı Bölümü’nde sanat tarihi alanında çalışmalar yürüten Dr. Öğr. Üyesi Çağlayan Hergül “Kentleşme ve Mimari” temalı oturumda “Fergana Vadisi’nin Tacikistan Sahasındaki XV-XVIII. Yüzyıl Mimari Eserleri” başlıklı bildirisini sundu.

Dr. Öğr. Üyesi Çağlayan Hergül konu ile ilgili görüşlerini dile getirdi:

“Fergana Vadisi Orta Asya’da Sirideya ve Amuderya nehirleri arasında kalan “iki nehir arası” anlamına gelen Maveraünnehir bölgesinin önemli bir vahasıdır. İpek yolu üzerinde yer alan bu vadi, Karahanlı ve Büyük Selçuklu sanatının önemli eserlerini barındırması bakımından oldukça önemlidir. Bölgenin diğer bir önemli dönemi Timurlu Rönesansı ile başlamış ardından bayrağı Şeybaniler devralmıştır. Bölgenin tarihi Istaravşan, Hocent, Konibadam şehirlerindeki eserler bildirimin ana ekseninde yer aldı. Üç şehir içinde özellikle Hocent, Greko-Baktria kültüründen günümüze kadar değerini kaybetmemiştir. Bu özelliği yanında yine bölgenin Timurlu devrine ait en eski hankah tipine sahip “Şehy Muslihiddin Türbesi”ni barındırmaktadır. Diğer yandan Babür döneminde siyasi olayların yoğun yaşandığı bir bölgedir. Bu yapı dışında bildiride 6 türbe, 1 medrese, 2 cami tanıtılarak literatürümüze kazandırıldı. Bu makaleyi sunmamızdaki amaç literatürümüzde az bilinen Fergana bölgesinin Timurlu ve sonrasındaki tarihi mimari potansiyelini ortaya koymaktı. Fergana bölgesine ait bu kültürel mirası ilk kez Türkiye’de böylesi anlamlı bir sempozyumda sunmak bana ayrıca gurur verdi. ”