Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı








 Tasarım Fest ’21 Kapsamında “Kentsel Deneyimin Takometresi: İletişim Teknolojileri ve Konumsal Medya Araçları” Söyleşisi Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) tarafından organize edilen Tasarım Fest ’21 Kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Melis Oğuz’un katılımı ile “Kentsel Deneyimin Takometresi: İletişim Teknolojileri ve Konumsal Medya Araçları” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.


Söyleşinin moderatörlüğünü Arş. Gör. Gökçe Uzgören üstlendi. Söyleşi, Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in Dr. Öğr. Üyesi Melis Oğuz’un eğitim hayatı ve akademik kariyerinden kısaca bahsetmesi ile başladı. Toplam 75 dinleyicinin yer aldığı söyleşide Dr. Öğr. Üyesi Melis Oğuz; dijitalleşen dünyada konumsal medya araçları, iletişim teknolojilerinin gelişimi ve bu gelişmelerin bireylerin mekân algısı üzerindeki etkileri ile mekân çalışmalarındaki yeni yönelimlere ilişkin bir anlatı gerçekleştirdi.

İlk olarak konumsal medya kavramı ile tam olarak neyden bahsettiğimizi açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Melis Oğuz, konumsal medyanın iletişim disiplini altında gelişen; daha sonra ise psikoloji, mimarlık, şehir ve bölge planlama, coğrafya gibi disiplinlerde de ele alınan bir kavrama dönüştüğünden bahsetti. Ardından konumsal medya kavramının dijitalleşen dünyada giderek daha önemli bir rol oynadığına değinerek; gündelik hayatta birçok insanın kullandığı FourSquare, Swarm, WhatsApp, Google Maps gibi konumsal medya araçları üzerine Arş. Gör. Aslı Uzunkaya ile birlikte yürüttükleri araştırmanın bulgularını paylaştı.

Söyleşinin devamında iletişim teknolojileri ve konumsal medya araçlarının bireylerin mekân algısı ve kentsel gündelik yaşamlarındaki etkilerine değinen Oğuz, dijitalleşen dünyada kentlerde hiç olmadığı kadar fazla uyarıcıya maruz kaldığımızı ve tüm eylemlerimizin önemli ölçüde hızlandığını; dolayısıyla bu hızın çevremizdeki mekânları etraflıca algılamamızın önünde engel teşkil ettiğine vurgu yaptı.  

Günümüz dijital dünyasında her şeyin ölçülebilir, görselleştirilebilir, okunabilir hâle getirilebilmesinin toplumsal -özellikle mekân kullanımı ve mekânda (dolayısıyla toplumda) var olabilme açısından- olumlu/olumsuz yanlarına da değinen Dr. Öğr. Üyesi Melis Oğuz, mekân çalışmalarında kentsel yaşamda ortaya çıkan değişim ve dönüşümleri günümüz dünyasının yeni dijital dinamikleri ile birlikte ele almak gerektiğine dikkat çekti. Söyleşi, Dr. Öğr. Üyesi Melis Oğuz’un anlatımının ardından Öğr. Gör. İrem Fulya Özkan, Arş. Gör. Merve Karadaban ve Arş. Gör. Zeynep Abacı’nın yönelttikleri sorular ve tartışma ortamı ile son buldu.

Dr. Öğr. Üyesi Melis Oğuz’a söyleşimize katıldığı ve ufuk açıcı bilgilerini bizlerle paylaştığı için teşekkürlerimizi sunarız.