Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı








 Öğr. Gör. Yağız Yakın'la Kariyeri ve Pandeminin İç Mekan Tasarımına Etkileri ile İlgili Röportaj Yapıldı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümlerinden Öğr. Gör. Yağız Yakın ile kariyeri ve pandeminin mekân tasarımı üzerine etkileri hakkında kısa bir röportaj yapıldı.




• Sizi kısaca tanıyabilirsek akademide ve sektördeki kariyer sürecinizden bahsedebilir misiniz?

 Ben Yağız Yakın, 16 senedir sektörde aktif olarak faaliyet göstermekteyim. Yurt içi ve yurt dışı birçok mimari ve iç mimari projeyi hayata geçiren bir tasarım ofisine sahibim. Eğitim sektöründe 13 seneyi doldurmuş ve üniversitede ise 8. seneye girmiş bulunmaktayım. Öğrencilik yıllarımın ardından, Türkiye’nin kıymetli mimarlarının ofislerinde stajyer olarak başladığım meslek hayatıma 2007 senesinde kendi ofisimi kurarak devam ettim. Akademik camia ve hocalarım ile yaptığım çalışmalar ve yüksek eğitimim sonucunda ise tecrübelerimi Üniversite ortamında aktarmaya başladım.
 
• Kariyer planlamanızı bu şekilde yaparken sizi etkileyen faktörler neler oldu?
 
Mimarlık sanatına olan tutkum ve gayretim her geçen gün daha fazla öğrenmeme sonrasında ise bilgi birikimimi aktarma arzusuna ulaşmamı sağladı.
 
• Mekân tasarımı üzerine konuşacak olursak çok genel bir ifade ile pandemi sonrası mekanlar sizce nasıl biçimlenecek?
 
 Maalesef insanoğlu, yaşadığı felaketleri, rahata kavuştuktan sonra, çabuk unutması ve normal hayatına çabuk dönmesi ile bilinir. Pandeminin, temizlik ve mesafe dışında mekân tasarımını çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Mekân düzenleme sanatını, teknik olarak donatan mekanik sistemlerin gelişeceğinin, solunan havanın ve ortam yaşam bilirliğinin kalite olarak değiştirileceği kanaatindeyim. Mekânlardan ziyade insanların bilinçleneceği ve daha dikkatli yasayacağı bir döneme girdiğimizi söyleyebilirim.
 
• Yaşadığımız bu dönemle birlikte kamusal alanları eskisi gibi kullanamayacağımız sosyal mesafenin gerekli olduğu bir dünyada, tasarımın temel belirleyicileri sizce neler olacak?
 
Salgın hastalıkların çoğu partiküller aracılığı ile bulaşmaktadır, bunların iyi filtrelenmesi ve mekânların temiz tutulması için önlem almak ve zararı hafifletmek anlamında başarıya ulaşılmayı sağlayacaktır. Mekân tasarımının daha da sürdürülebilir yöntemler ile ele alınacağı, yenilikçi ve teknolojik malzemelerin fazlasıyla tasarlanacağı bir döneme girildiği aşikârdır. Bu dönem sonrasında, sürdürülebilir mekânlar ve tasarım temel belirleyici olacaktır.

Pandemi sürecinde zorunluluk gereği olsa da uzaktan çalışmanın mümkün olduğu anlaşıldı, sizin de uzaktan sürdürdüğünüz bu online eğitim süreci ile ilgili olumlu/olumsuz görüşleriniz nelerdir?
 
Uzaktan çalışmak mümkün olduğu kadar zor da bir uygulamadır. Bizler bireylerle karşı karşıya çalışan, fikir alışverişi yapan ve üreten insanlarız. Bir miktar zorlansak da süreci basari ile atlatacağımızı düşünüyorum.

 
Katkılarınız için çok teşekkür ederiz hocam.