Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı








 Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Özel Söyleşi Gerçekleştirildi


8 Mart Dünya Kadınlar Günü Söyleşisi’ne Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel konuk oldu.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) ve Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Söyleşisi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in katılımı ile 4 Mart 2021 tarihinde çevrimiçi olarak Google Meet üzerinden gerçekleştirildi.

Söyleşi, Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in Dr. Öğr. Üyesi Esra Tunçay tarafından tanıtılması ile başladı. Tunçay, Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in eğitim hayatından, akademik kariyerinden ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne katılma serüveninden bahsetti.

Prof. Dr. Ayşe Yüksel Kimdir?

1995 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bakırköy Şubesi’ne üye olan Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Sağlık Komisyonu’nun kurulmasında ve okullarda sağlık taramalarının yapılmasında görev almıştır. 1998 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Küçükçekmece Şubesi’ni kurucu üyeliğini üstlenmesinin ardından 1999-2001 yılları arasında Küçükçekmece Şubesi’nin başkanlığını yapmıştır. Ayrıca Yüksel, 1996 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkez Kırsal Alan Birimini kurmuş ve 2001 yılına kadar bu birimde çalışmıştır. Çalışma hayatı boyunca “Bizim İdil Projesi”, “Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları”, “Mülki İdare Amirleri ile Sivil Toplum Örgütlerinin İşbirliği Sempozyumu” gibi tüm toplumu ilgilendiren önemli projelerin koordinatörlüğünü yürütmüştür.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) sahipliğinde gerçekleştirilen söyleşide Prof. Dr. Ayşe Yüksel “eşitsizliğe maruz kalmış tüm kadınlar için daha eşit bir yaşam” temennisiyle sözlerine başlayarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne vurgu yaptı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile tanışma hikayesini üniversitemizin öğretim elemanları ve öğrencilerimiz ile paylaşan Yüksel, Cüzzam ile Savaş Derneği’nde Prof. Dr. Türkan Saylan ile tanışmasından, dernekler ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geliş sürecinden bahsetti.


Söyleşi Dr. Öğr. Üyesi Esra Tunçay’ın sayın Yüksel’e yönelttiği sorular ile devam etti.

“Dünya Sağlık Örgütü’nün 1947 yılında tanımladığı ‘iyi olma hali’ bağlamında kız çocuklarının sağlıklı bir hayat sürmesi için sürdürdüğünüz çalışmalar nelerdir?” sorusuna Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Dünya Sağlık Örgütü’nün bedensel ve ruhsal anlamda iyi hissetme tanımı üzerinden, öncelikle gebelikten doğuma ve sonrasında ölüme kadar sosyal devlet kapsamı içerisinde herkesin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek yanıt verdi. Sağlıkta, eğitimde ve iş yaşamında eşitliğin sağlanması amacıyla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak yürüttükleri çalışmalardan bahsetti. Kız çocuklarına burs verme projesi ise bu çalışmaların en önemlilerinden biri. 1997 yılında başlayan proje ile aynı yılda 17 kız öğrenciye burs verilerek orta okula devam etmeleri ve öğrenim hayatlarına sürdürmeleri sağlanmıştır. Daha sonraki yıl 10 ilçeden 20 kız çocuğu ve üçüncü yıl ise 400’ün üzerinde kız çocuğuna bu kapsamda burs verilmiştir. Her geçen yıl farklı destekçiler ve sponsorlar ile çok daha fazla kız çocuğuna ulaşılan proje kapsamında 1997 yılından bu yana toplam 91.183 kız öğrenciye eğitim bursu verilmiştir.  
Söyleşinin bir diğer konusu ise Türkiye’deki okuma yazma bilmeyen kadınların oranıdır. Türkiye’deki kadınların %25’inin okuma yazma bilmediğini belirten Yüksel, bu durumu aşmak için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği bünyesinde yürütülen “Kadınlarla El Ele” projesi kapsamında Anadolu’dan birçok kadın ile düzenli olarak online görüşmeler yaptıklarından bahsetmiştir. Bu görüşmeler ile  Anadolu’da yaşayan kadınlara 6 haftalık bir eğitim ile; kendilerini tanıma, ifade etme ve hobiler edinme gibi kişisel gelişimlerini destekleyecek faaliyetlerde bulunduklarını ifade etmiştir.

Pandemi sürecinde öğrencilerin bilgisayar, tablet gibi elektronik cihaz ihtiyaçlarının arttığına da değinen Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından ilk adım olarak 55 öğrenciye bilgisayar desteğinde bulunulduğundan ve ilerisi için 6000 öğrenciye bilgisayar ve tablet alımı hedeflediklerinden de bahsetmiştir. Bu amaç doğrultusunda ilgili bakanlıklardan bağış toplama izni alındığını, bu bağışların da katkısıyla yaklaşık 3000 öğrenciye bilgisayar ve tablet desteğinde bulunulduğunu ifade etmiştir.

Söyleşi süresince Prof. Dr. Ayşe Yüksel daha birçok farklı proje ve toplumsal hizmet faaliyetlerinden bahsetmiş ve öğrencilerimizin sorularını yanıtlamıştır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün önemine vurgu yapan bu söyleşide sunduğu katkılardan dolayı Sayın Prof. Dr. Ayşe Yüksel’e teşekkürlerimizi sunarız.