Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı








 Arafta Bir Beyoğlu Sergisi, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde Açıldı


İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in proje ekibinde yer aldığı TÜBİTAK 1001 araştırma projesinin sonuç ürünlerinin yer aldığı “Arafta Bir Beyoğlu: Bir Beyoğlu Araştırması Sergisi” 7 Nisan 2022 tarihinde TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde açıldı.


İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in proje ekibinde yer aldığı TÜBİTAK 1001 araştırma projesinin sonuç ürünlerinin yer aldığı ve İstanbul Kent Konseyi, İBB Şehir Planlama Müdürlüğü Beyoğlu-Senin Projesi ve İstanbul Planlama Ajansı işbirliği ile gerçekleştirilen “Arafta Bir Beyoğlu: Bir Beyoğlu Araştırması Sergisi” 7 Nisan 2022 tarihinde TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde açıldı.

Beyoğlu’nun zaman içindeki sosyo-mekânsal dönüşümünü araştıran “Tarihi Kent Merkezlerinin Yeniden Yapılanmasında Belirleyici Faktörler ve Olası Senaryolar: Beyoğlu Örneği” adlı TÜBİTAK araştırma projesini konu alan Arafta Bir Beyoğlu Sergisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü’nün İstanbul Planlama Ajansı işbirliği ile yürüttüğü  Beyoğlu-Senin çalışmaları kapsamında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve İstanbul Kent Konseyi’nin katkılarıyla gerçekleşiyor.

Araştırma yürütücülüğünü Prof. Dr. Asuman Türkün’ün üstlendiği üç yıl devam eden proje, Beyoğlu’na dair önemli bir veri kaynağı olma niteliğini taşıyor. Araştırmacılar Aslı Sarıoğlu ve Dr. Çağrı Çarıkçı’nın yanı sıra doktora bursiyerleri Çiğdem İbişoğlu, Elif Kırpık, Gökçe Uzgören ve Reycan Çetin projede görev aldı. Araştırma için Beyoğlu sokaklarında güncel fotoğraf çekimlerini ise Orhan Cem Çetin gerçekleştirdi. Beyoğlu’yla ilgili yazılı kaynakların neredeyse tamamına ulaşılarak literatür taraması yapılan araştırma kapsamında, bölgedeki tüm binalar tek tek ziyaret edilerek kullanım özelliklerine göre sınıflandırıldı ve haritalandı. Yine bölgede yaşayanlar ve çalışanlarla yüz yüze anket ve derinlemesine görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde Beyoğlu’nun kimlik özellikleri ve bu özelliklerin sürekliliğini ve kalıcılığını sağlayan unsurlar tespit edildi. Bu sebeple araştırma, bugüne dek Beyoğlu’na dair yapılmış en kapsamlı araştırmalar arasında yer alıyor.
Küratörlüğünü Eda Yiğit’in gerçekleştirdiği, araştırmanın ilgi çekici ve öne çıkan yanlarının vurgulandığı sergide, izleyici etkileşimli bir deneyime davet ediliyor. Serginin grafik tasarımını yaratıcı dokunuşlarıyla Ece Eldek gerçekleştiriyor. Araştırma bulgularının çevrimiçi paylaşıldığı web sitesi www.araftabirbeyoglu.com ise erişime açık.

Sergi kapsamında araştırmada üretilen haritalar ve anket dökümleri paylaşılmakla birlikte Beyoğlu’na dair güncel soruların sorulduğu etkileşimli bir alan ile Beyoğlu içerikli kitapların yer aldığı bir okuma alanı da bulunuyor. Kronolojik bir çalışma olan Tarih İçinde Beyoğlu isimli defter ziyaretçilerin katkıları ve görüşleriyle zenginleşmeyi bekliyor.
Sergi vesilesiyle araştırmaya katkı sunan ve sunması beklenen Beyoğlu içerikli işler üreten sanatçıların çalışmaları küçük boyutlu reprodüksiyonlar halinde izlenebilecek. Açık duvar olarak kurgulanan bu alan, sergi süresince genişlemeye ve önerilere açık olacak. Söz konusu alan, gelecekte arşivsel nitelik kazanacak yeni ve yaratıcı üretimlere kapı aralaması için hazırlandı. Sergiye katkı sunan sanatçılar arasında Arel Siviş, Arzu Filiz Güngör, Ateş Alpar, Ayşe Türemiş, Ci Demi, Cins, Derya Ülker, Ebru Özseçen, Ece Eldek, Eda Aslan, Erdem Varol, Evrim Kavcar, Furkan Öztekin, Füsun Turcan Elmasoğlu, Hazavuzu, Leman Sevda Darıcıoğlu, Nalan Yırtmaç, Nazım Serhat Fırat, Neriman Polat, Orhan Cem Çetin, Yücel Tunca, Zeycan Alkış bulunuyor.

Sergi, 7-24 Nisan tarihleri arasında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde ziyaretçilere açık olacak.

Serginin açık olduğu saatler: Hafta içi 09:00 – 18:00