Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık








 İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lale Tez Yazımını Destekleyen Proquest Yazar Çalıştayı’na Katıldı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak LALE 13-14 Eylül 2021 saat 14:00’da online olarak gerçekleştirilen “Tez Yazımını Destekleyen Proquest Yazar Çalıştayı”na katıldı.


Hazal Yılmaz’ın eğitmen olarak yer aldığı çalıştayın ilk oturumunda; bir konu seçerek araştırmaya başlamak ve etkili literatür taraması konularına odaklanılırken, ikinci oturumda ise; maksimum etki için yazmak, tez yazımında ki bazı tuzakları belirleyip, bunlardan kaçınmak ve tezi yayınlamak ve araştırmanızı güçlendirmek için seçenekleri değerlendirmek konuları üzerinde duruldu. Hazırlık aşamasından yayınlanma süreci ve sonrasına kadar tez yazımı üzerine ilerleyen çalıştay öncelikle hazırlık çalışması ile başladı. Bu aşamaya iyi tez örneklerinin incelenerek başlanması gerektiğine değinerek devam etti. Ardından bir tezin ana bölümleri olan, giriş yöntem sonuç tartışma ve referanslar bölümlerinden bahsedildi. Bu bölümlerin başarılı bir şekilde oluşturulmasını sağlamak için yapılması gerekenler detaylıca madde madde açıklandı. Yazarın dikkat etmesi gereken noktalar veripip, etkili tez yazım sürecinde her bileşenin nasıl ele alınması gerektiği hakkında anahtar noktalara değinildi. Daha sonra, öncelikli olarak araştırma konusunun tanımlanması gerektiği bu sürecin nasıl işlemesi gerektiğinden bahsedildi. Başarılı bir tez süreci için öncelikli olarak konunun ilgi alanınız olması gerektiği, bu sürecin başarılı ve de keyifli olarak geçebilmesi için konuya olan ilginin çok önemli olduğu aksi halde uzun ve yorucu olan bu sürecin çok zorlu bir şekilde geçebileceğine vurgu yapıldı.
Başarılı bir tez süreci için etkili bir literatür taramasının çok önemli olduğu belirtildi ve bu sürecin nasıl ilerlemesi gerektiğinden bahsedildi ve önemli arama motorları ile bilgi verildikten sonra çalıştayın ilk oturumu son buldu.


Çalıştayın ikinci oturumu yazım sürecinde ulaşılmak istenilen referans kaynakların nasıl aranması/ne gibi filtrelerle elenmesi gerektiğine dair bilgilendirmelerle başladı. Bu aşamada doğru verinin sadece başlık örtüşmesi ile aranmasının yeterli olmayacağı, yazarın kendi argümanını desteklemek için daha geniş bir aramaya ihtiyaç duyacağı vurgusu yapıldı. Yazma planının tez yazımının hem motive edici hem de ilerletici önemli bir parçası olduğundan, yazımda mükemmeli yakalamaya çalışmak yerine taslaklar oluşturmanın öneminden bahsedildi. Tüm bu yazım aşamasında yazarın karşılaştığı sorunları danışmanı ile iletişim içerisinde, motivasyonunu koruyarak ve programına bağlı kalarak çözmesi gerektiğine değinildi. Bu aşamada aynı zamanda intihalin kaçınılması gereken önemli bir sorun olduğu, kaçınmak için intihal programlarının kullanılıp, yönerge kurallarına uyulması gerektiği belirtildi.Oturum, tez yazımının ardından çıkarılabilecek olası yayınlara dair bilgilendirmelerle son buldu.
 
Arş. Gör. Başak LALE çalıştay ile ilgili şu ifadelerde bulundu:
“ Yüksek lisans tez dönemini henüz tamamlamış biri olarak, çalıştay beni, zaten aşina olduğum birçok konuya daha detaylı bir perspektifle bakmaya yönlendirdi. Önümdeki bu uzun doktora sürecinde kullanabileceğim, dikkat edeceğim önemli noktalara değindiği bu verimli çalıştay için eğitmen Hazal Kaya’ya teşekkür ederim.”