Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık








 Bizce İstanbul Projesi Ekibi, “İstanbul’un Heykelleri” başlıklı bir araştırma serisi oluşturdu


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aykut koordinatörlüğünde fakültenin farklı bölümlerinden öğrenciler ile yürütülen "Bizce İstanbul Projesi" kapsamında son olarak “İstanbul’un Heykelleri” başlıklı bir araştırma serisine devam etmektedir.


İstanbul’un kültürel mirasını doğru tanıtarak, sanatına, kültürüne sahip çıkan bir gençlik oluşmasında farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade ettikleri Bizce İstanbul Projesi'nin koordinatörlüğünü yapan Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aykut, projenin son durumu ile ilgili şu ifadelerde bulundu:

“Bizce İstanbul Projesi, bilginin ve ekip çalışmasının değerinin bilincinde bir ekibin ürünü olduğunu, pandemi döneminde de hiç ara vermeden üretmeye devam ettiği, İstanbul’un Heykelleri, İstanbul’un Mimarları, İstanbul’un Lezzetleri, İstanbul’a Dair Notlar, İstanbul’un Mimari Eserlerinden Seçkiler gibi birbirinden değerli çalışmayla İstanbul’u anlamaya, anlatmaya, yaşatmaya, sahiplenmeye devam ederek gösterdi.”

Pandemi sürecinde çalışmalarına hız kesmeden devam eden Bizce İstanbul Ekibi bir süredir “İstanbul’un Heykelleri” araştırma serisi kapsamında paylaşımlar yapmaktadır.Ekip, İstanbul’un çeşitli semtlerinde bulunan tarihi heykellerle ilgili bilgiler verdikleri bu paylaşım serisine, ”İstanbul’un semtleri arasında sakince varlığını sürdüren, göze çarpan, hikâyeleri hep merak edilen o heykeller.” ifadeleri ile başlamıştır.

Araştırma serisinde heykellerin dikkat çekici tarihlerine, hikâyelerine, yapımlarında kullanılan malzemelerden, yapım tekniklerinden bahsetmektedirler. Sanatçısı bilinen heykellerin, sanatçılarının hayatlarıyla ilgili de bilgi vermektedirler.
“İstanbul’un Heykelleri” araştırma serisinde şu ana kadar incelenen eserler şu şekilde sıralanmıştır:

1-Düşünen Adam, Kemal Künmat, Mehmet Pişdar,1951

1

August Rodin, yaşamında aldığı ilk büyük siparişinde, İtalyan şair Dante’nin İlahi Komedya eserinden esinlenerek, aslında hiçbir zaman tamamlayamayacağı “Cehennemin Kapıları”nı yapmaya başlar. Ortaya çıkan eserde kapının iki yanına Âdem ile Havva’yı yerleştirirken, üst tarafındaki heykelde Dante’nin kendisini tasvir eder. Fakat 1906’da biten heykelin bu kısmı “Düşünen Adam” adıyla, heykelin kendisinden daha fazla tanınır ve pek çok ülkede bahçelere, meydanlara, müzelere, üniversitelere heykelin kopyası dikilir. İstanbul’da bulunan heykelin yapımına ise Kemal Künmat tarafından 1951’de başlanır. 

Devamı Bizce İstanbul Projesi Instagram Hesabı'nda..

2-Barış Heykeli,Lerzan Bengisu,1974

2

Barış heykeli, heykeltıraş Lerzan Bengisu tarafından yapılan ve İstanbul'da Taksim Gezi Parkı'nda sergilenmekte olan 1974 tarihli mermer heykeldir. Üç ayrı formdan oluşan heykelin, anne ve iki çocuğunu temsil ettiği düşünülür. 1976'dan beri Taksim Gezi Parkı'nda sürekli olarak sergilenmektedir. 

Devamı Bizce İstanbul Projesi Instagram Hesabı'nda.

3-Cumhuriyet Anıtı, Pietro Canonıca, 1928

23

İstanbul Taksim Meydanı'nda bulunan anıt, İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'ya yaptırılmıştır. İki genç Türk; Hadi (Bara) Bey ve Sabiha (Bengütaş) Hanım’ın yardımlarıyla, anıt 1928'de tamamlanmıştır. 8 Ağustos 1928'de açılan anıtın, kaide ve çevre düzeni mimar Giulio Mongeri tarafından yapılmıştır.

Devamı Bizce İstanbul Projesi Instagram Hesabı'nda.


4-Dinleyen Geyik,Pierre Louis Rouılard,1865

25

P. Rouillard'a Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış heykellerden biri de Dinleyen Geyik heykelidir. Rouillard'a Beylerbeyi Sarayı için; 12 bronz, 10 mermer heykel, 8 tane bronz vazo ve 2 tane mermer firiz olmak üzere toplam 24 adet heykel 8 vazo yaptırmıştır. Beylerbeyi Sarayı Harem bahçesinde bulunan heykel “P.Rouillard Dirt-Heizler Sculpt” imzalarını taşımaktadır. 

Devamı Bizce İstanbul Projesi Instagram Hesabı'nda.

5-Quadriga,Lysippos,MÖ 4

26

Quadriga; Olimpiyat Oyunlarında ve diğer oyunlarda yarıştırılan, yan yana koşan dört at tarafından çekilen araba ya da chariottur (iki tekerli at arabası). Günümüzde ise tüm modern quadrigalar, antik dönemden günümüze ulaşabilmiş tek örnek olan Zafer Quadrigası örnek alınarak yapılmıştır. Günümüze kadar ulaşan Zafer Quadrigası Sultanahmet’te bulunan Hipodrom ’da bir zafer takı üzerinde bulunmaktaydı. 

Devamı Bizce İstanbul Projesi Instagram Hesabı'nda.

6-Fatih Sultan Mehmet Anıtı, Hüseyin Gezer,1987

24       

Anıt yapımı kararı alındıktan sonra 1985 yılında anıtın yapımı için Türk heykeltıraş Hüseyin Gezer, modelleme ve tasarım çalışmalarına başlar. Üç yıllık çalışma ve tetkiklerin sonunda onay alan model, heykeltıraş tarafından 1987 yılında yapılmıştır.

Devamı Bizce İstanbul Projesi Instagram Hesabı'nda.

Bizce İstanbul Projesi Instagram Hesabı'nda devam eden İstanbul’un Heykelleri Serisi’nin araştırma sürecini yürüten İç Mimarlık bölümü 3. sınıf öğrencisi Ahmet Taha Demirci, serinin oluşum sürecini, eserleri seçim sürecini, bu süreçlerde dikkat ettiği hususları şu şekilde açıklıyor:

“Öncelikle İstanbul'un Heykelleri postu eğlenerek ve öğrenerek yaptığım serilerden biridir. Heykellerin seçimlerini yaparken özen gösterdiğim iki husus vardı, bunlardan biri tanıttığımız heykellerin çok bilinmeyen uç yerlerde olmaması veya ulaşılabilir olması, diğeri ise kaynak. Bilgileri aldığımız kaynakların, topladığımız bilgilerin doğru ve güvenilir olması. Kaynak olarak yeterli olmayan heykelleri ise eledim. Seçimlerim genelde bu yönde oldu ve seçilen eserleri, gündelik hayatta görmüş veya duymuş olmakla birlikte hakkında bir şey bilmediğim eserler olarak ele aldım. Seri grup için yaptığım, alanım dışında olan serilerden birisidir; böylece hem kendim öğrenmiş oldum hem de takipçilerimize tanıtmış oldum. Bu sebeple güzel bir seri olduğunu düşünüyorum.”

 Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aykut son olarak proje ekibini şu şekilde tebrik etti:

“Bizce İstanbul ekibini oluşturan öğrencilerimi yürekten kutluyorum. Bu projeyi pandemiye rağmen uzun soluklu bir proje haline getirebilmelerini, gelecekte çok daha iyi işlere atacakları imzaların teminatı olarak görüyorum.”

"İstanbul'un Heykelleri" serisini ve de Bizce İstanbul Ekibi’nin diğer serilerine ulaşmak için projenin sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

Bizce İstanbul YouTube Kanalı için TIKLAYINIZ.
Bizce İstanbul Instagram hesabı için TIKLAYINIZ.
Sorularınız için ekibe bizceistanbul01@gmail.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.