Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık








 Arş. Gör. Başak Lâle Docomomo_Türkiye’nin 20. Yıl Etkinliği’nde Katılımcı Olarak Yer Aldı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lâle Docomomo_Türkiye’nin 20. Yıl Etkinliği’nde katılımcı olarak yer aldı.


Docomomo_türkiye’nin 20. yılı, kuruluş günü 6 Mart 2022'de çevrim içi bir etkinlikle kutlandı. Etkinlikte, modern mimari mirasın uluslararası düzeyde başarılı olmuş güncel bir koruma çalışması olan Preston Otogarı üzerine konuşmalar yapıldı. Yıkılması planlanırken bilimsel destekli kamuoyu baskısı ile kaderi değişen Preston Otogarı, 2021 yılında World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize ödülünü almıştır. Yapının korunması sürecine aktif katkı sağlayan Sally Stone, “Brutal Activism: Rescuing Preston Bus Station” başlıklı konuşmasıyla bu süreçteki deneyimini paylaştı. Bu konuların üzerine çeşitli bilgilerin paylaşıldığı etkinliğe katılım sağlayan Arş. Gör. Başak Lâle’nin görüşleri şu şekilde dile getirdi:
 
“Özellikle, özgün değerlerini kaybetme tehdidi altındaki tarihi mekânların, güncel gündem konuları içerisinde hak ettikleri yeri bulabilmeleri, kendilerini tanıtabilmeleri için uygun bir ortam sağlayan Docomomo Türkiye, gerçekleştirdiği bu etkinlikle önemli, ama atıllaştığı düşünülen bir yapı stoğunun nasıl yeniden çevreye kazandırılabileceğini katılımcıları ile paylaştı. Manchester Mimarlık Okulu, Mimarlık ve Yeniden İşlevlendirme Yüksek Lisans Programı Koordinatörü ve Mimari Süreklilik Yüksekokulu Müdürü, Sn. Sally Stone, yürütücülüğünü üstlendiği Preston Otogarı yapısının yeniden işlevlendirme çalışmalarının, içinde bulunduğu çevreye yeniden kazandırılmasına dair süreci detaylı biçimde aktardı. 2021 yılında World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize ile ödüllendirilen binanın güncel halinin, sadece mekânın tekil olarak ele alınmadığı, içerisinde bulunduğu bölge halkının aktif katılımını gerektiren aktivitelerle kent belleğindeki yerinin özellikle vurgulandığı, mimarisinin yanı sıra, bağlamsal değerinin de ön plana çıkarıldığı iyi çözümlenmiş bir sürecin sonucu olduğu düşünüldüğünde, gelecek çalışmalar için önemli bir referans olacağını düşünüyorum. Özellikle ülkemizde yürütülen yeniden işlevlendirme çalışmalarında, önemli bir emsal teşkil edebilecek çalışma, konuya ilgili araştırmacılar tarafından birçok yönden detaylı ele alınması gereken bir yeniden işlevlendirme çalışması niteliğinde. Bu keyifli ve verimli etkinlik için Docomomo Türkiye ekibine ve deneyimlerini bizlerle samimiyetle paylaştığı için Sn. Stone’a teşekkürlerimi sunarım.”
 
Arş. Gör. Başak Lâle’ye görüşleri için teşekküre ederiz.