Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Grafik Tasarımı








 Grafik Tasarımı Bölümü Koordinatörlüğünde Fatih Sinan Şimşek İle Reklamcılık ve Yönetmenlik Üzerine Söyleşi Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü tarafından organize edilen ‘Fatih Sinan Şimşek İle Reklamcılık ve Yönetmenlik Üzerine’ adlı söyleşi, Arş. Gör. Zeynep Abacı moderatörlüğünde gerçekleştirildi.


İlgili öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen söyleşide, Fatih Sinan Şimşek, sanat pratikleri ve sektör deneyimlerini paylaştı. 

 

Fatih Sinan Şimşek Kimdir?

 

1985 İstanbul doğumlu sanatçı resim bölümü mezunudur. Reklam sektöründe on yılı aşkın deneyimi olan Şimşek, 2015 yılında kendi animasyon şirketi olan Gorilla Film’i kurmuştur. Pınar, Coca-Cola, Microsoft, Beşiktaş JK, Finansbank, Petrol Ofisi, Garanti Bankası gibi büyük markalara filmler yapmış ve çeşitli ödüller kazanmıştır. 2020 Dünya İllüstrasyon Ödülleri kapsamında başarı elde eden illüstrasyon kitabı, bugün OMM Souvenir Shop’ta satışa sunulmuştur. Sanatsal üretimlerine 2016 yılında kurduğu atölyesinde devam eden Şimşek , eşzamanlı olarak reklamcı ve yönetmen kimliğiyle, markaların reklam kampanyalarını yürütmeye devam etmektedir.

 

Grafik Tasarımı Bölümü ev sahipliğinde gerçekleşen söyleşide Fatih Sinan Şimşek, sanat ve tasarım yolculuğundan bahsederken gerçekleştirdiği bazı projelerin stüdyodan ekrana kadar olan yolculuğunun tüm detaylarını katılımcılarla paylaştı. 

 

Söyleşi Arş. Gör. Zeynep Abacı’nın Şimşek’e yönelttiği sorular ile devam etti.

 

‘’Reklamcılık alanına duyduğunuz ilginin kaynağı nedir ve ‘’evet ben bu mesleği yapmak istiyorum’’ dediğiniz bir kırılma noktası yaşadınız mı?’’ sorusunu Fatih Sinan Şimşek, çocukluğunda izlediği bir dizide yer alan metin yazarı rölündeki bir figürden oldukça etkilendiğini ve zihninin bir köşesinde bu fikrin kaldığını fakat asıl kırılma noktasının MediaCat Yayınlarının bir kitabının eline geçmesi ve o kitaptan genç bir reklamcının cesaretinden etkilenip bu mesleği yapmaya karar verdiği an olarak yanıtladı. 

 

Pınar proteinlerinin kurum kimliği çalışmalarını ve reklam çekimlerini yöneten Şimşek, projenin kendisine nasıl ulaştığını ve fikrin vücut bulmasındaki sürecin nasıl işlediğini görseller ve çeşitli videolarla zenginleştirerek ekran paylaşımı yoluyla katılımcılara aktardı. Filarmoni orkestrasıyla eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği çizim performansından kısa videolar sunan Şimşek, söyleşimize katılan öğrencilere bu anlamda cesaret ve ilham verdi.

 

‘’Çok yönlü bir sanatçı/tasarımcı olarak 2020 yılı Dünya İllüstrasyon Ödülleri kapsamında elde ettiğiniz başarıdan dolayı ve sanat pratiklerinizi öğrenebilmemiz adına size ilham veren sanatçılar, tasarımcılar ve bu isimlerin çalışmalarınıza yansımalarını nasıl değerlendirirsiniz?’’ sorusunu yanıtlayan Şimşek, Picasso ve Basquiat’ye olan hayranlığını dile getirdi. Dünya’nın çeşitli ülkelerine müze ziyaretlerinde bulunduğunu ve bu ziyaretlerin sanat ve tasarımla ilgilenen herkes için çok önemli olduğundan bahsetti. Hem sanatsal çalışmalarında hem de yönetmenliğini üstlendiği reklam çekimlerinde canlı ve parlak renkler tercih eden Fatih Sinan Şimşek, renklerin kendisine ilham verdiğini söyledi. 

 

‘’Sektörde uzun yıllardır deneyim sahibi olan ve kendi ajansını kurmuş biri olarak reklam sektöründe uzmanlaşmak isteyen aday öğrencilerimize ne gibi tavsiyeleriniz olur?’’ sorusunu içtenlikle cevaplayan Şimşek, katılımcı öğrencilerimize hayallerinin peşinden gitmelerini, asla pes etmemelerini ve bir tasarımcı olarak her zaman çözüm odaklı olmalarını, Mevlana’nın bir sözünü alıntılayarak önerdi: 

 

‘Güzel bakan, güzel görür’…

 

Yaklaşık iki saat süren söyleşi öğrencilerle yapılan soru cevap bölümüyle sora erdi. Bu ilham verici ve keyifli söyleşi için sayın Fatih Sinan Şimşek’e çok teşekkür ederiz. 

 

 

Hazırlayan: Arş. Gör. Zeynep Abacı