Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Grafik Tasarımı








 Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özel DHA İle Gerçekleştirdiği Röportaj Kapsamında Dijital Sanatta Sertifikanın Önemine Değindi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özel’in röportajı 24.03.2021 tarihinde DHA Kültür & Sanat sayfasında yayınlandı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özelin röportajı DHA Kültür & Sanat sayfasında yayınlandı. 

 

Dijital sanat her geçen gün büyümeye devam ediyor. Sanatçının yeniliklere açık olması gerektiğini söyleyen ressam ve akademisyen Ahmet Özel, sertifika sisteminin önemine değindi. Özel, dijital sanatta, eserin ruhunun hissedilmeyeceğini aktardı. 

 

Gelişen teknolojiyle birlikte sanatın üretim ve dağıtım şekli de değişti. Dijitalleşmenin etkisiyle kripto sanat pazarı hızla büyüyor. NFT yani değiştirilemez para ile satılan sanat eserleri ise rekor kırıyor. Geçtiğimiz günlerde bir sanatçının jpg. formatındaki dijital kolajı 69,4 milyon dolara satıldı. Bugüne kadar yurt dışı ve yurt içinde sayısız kişisel sergisi olan ressam Ahmet Özel, dijitalleşmenin sanata etkilerini yorumlayarak, sertifikasyon sistemini değerlendirdi.

 

Yeniliklere Açık Olmalıyız

İnternetin her alanda olduğu gibi sanatta da büyük değişimler meydana getirdiğini söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ressam Ahmet Özel,Tuval ve pentür resmi eğitimi almış, tarihini öğrenmiş biriyim. Sanatçıların en önemli özelliğinin yeniliklere açık olmaları diye düşünüyorum. Yenilikten kastım sadece malzeme değil kavramsal olarak da açık olmak gerekir. Sanatçıya dijital çağ yanıt veriyorsa onun altını doldurmalıyız. Dijital sanatın kripto parayla alınabildiği bir dönemdeyiz. Eğer bu yöntemde de biriciklik, sahibiyet duygusunu alıcıda hissettirebileceksek, sertifika sistemi oluşuyorsa neden olmasın, buna da açık olmalıyız.” diye konuştu.

Sertifikalı Olması Önemli

Özel, “Önemli olan bir eserde nasıl imzamızı atıyoruz ve bana aitdiyoruz. Eseri satarken ya da herhangi bir sergide gösterirken adımız üzerinden sahibiyet duygusu oluşuyor. Dijital ortamda da aynısı olduğu sürece hiçbir sorun yok. Böyle bir girişimde bulunmadım ama sosyal medya üzerinden eserlerimi sergiledim. Sosyal medya üzerinden eseri görüp, beğenen, almak isteyen bize ulaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Özel, atölyesinde gerçekleştirdiği röportajda dijitalleşmenin sanat üzerindeki etkilerini yorumlarken esere dokunma duygusunun kıymeti üzerine dikkat çekti. Eserlerin ruhunu dijitalde hissettirecek bir ortamın henüz oluşmadığını ve hala o noktada bir takım eksikliklerin bulunduğunu dile getirdi. 








Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.