Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Grafik Tasarımı








 Arş. Gör. Zeynep Abacı Grafik Tasarımı Bölümü Uygulamalı Dersler, Stüdyo ve Laboratuvar Olanakları Hakkında Bilgi Verdi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi(GSF) Grafik Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Zeynep Abacı bölümün uygulamalı dersleri, stüdyo ve laboratuvarları hakkında bilgi verdi.


Grafik Tasarımı Bölümü’nün amacı tipografi ve basılı grafik tasarım alanlarında her türlü proje gerçekleştirebilecek ve projenin tasarım sürecinde ortaya çıkan problemlerle ilgili çözüm geliştirebilecek ve tasarım sürecini tasarımın çevre ve toplumla uyumlu, sürdürülebilir bir tasarım olmasını sağlayacak profesyonel grafik tasarımcılar yetiştirmektir. Bu bağlamda planlanan 4 yıllık müfredat uygulamalı ve teorik derslerden oluşmakta ve mezun öğrencilerin reklam ajanslarında, grafik tasarım şirketlerinde, matbaalarda, yayınevlerinde, ambalaj şirketlerinde, özel sektördeki diğer şirketlerin reklam departmanlarında ve benzer faaliyet alanlarında çalışmaları için ışık tutmaktadır.
 
Müfredatın 1. ve 2. yarıyıllarında öğrencilerin tasarımın temel prensiplerini öğrenebilecekleri, üç boyutlu görme ve gördüğünü çizime aktarma yeteneklerini geliştirebilecekleri aynı zamanda sanat tarihinin temel nosyonlarını kavrayabilecekleri uygulamalı ve teorik dersler bulunmaktadır. Görme, iki boyutlu ve üç boyutlu düşünme becerilerinin kazanımına dayanan Temel Çizim dersleri, bölüme ait Çizim Atölyesi’nde gerçekleştirilir.
 
3. ve 4. yarıyılda alan ağırlıklı derslerin müfredata dahil edilmesiyle, stüdyolar aktif halde kullanılmaya başlanır. Grafik Tasarımı Bölümü bünyesinde biri PC Lab diğeri Mac Lab olmak üzere iki tane bilgisayar stüdyosu bulunmaktadır. Grafik Tasarım Stüdyosu, Tipografi, İllüstrasyon, Ambalaj Tasarımı gibi uygulamalı dersler bu stüdyolarda gerçekleştirilir. 26 bilgisayar kapasiteli PC Lab ve 50 bilgisayar kapasiteli MAC Lab tüm öğrencilere rahat ve konforlu bir uygulama deneyimi sunar.
 
5. ve 6. yarıyılda alan dersleriyle devam eden müfredata Özgün Baskı dersinin eklenmesiyle 3. Sınıf öğrencileri yeni bir atölyeyle tanışmış olurlar. Grafik Tasarım öğrencileri, Özgün Baskı Atölyesi’nde birinci sınıfta öğrendikleri tasarım elemanları ve prensiplerini kullanarak üretim yapabilecekleri bir imkana sahip olurlar. Grafik tasarımının temeli sayılabilecek baskı tekniklerini öğrenen öğrenciler atölyenin sunduğu imkanlarla çeşitli baskılar alabilmekte ve sanatsal becerilerini geliştirme imkanı yakalamaktadırlar.
 
7. ve 8. yarıyıllarda mezun aşamasına gelen öğrenciler alana yönelik görmüş oldukları derslerden faydalanarak özgün mezuniyet projeleri üretirler. Uygulamalı olarak gerçekleşen Mezuniyet Projesi dersini ve 4 yıllık müfredattan sorumlu oldukları tüm dersleri geçen öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.


 
Arş. Gör. Zeynep Abacı